Kun Paavo Lipponen lokakuussa 1966 osallistui Tampereella järjestettyyn ulkopoliittiseen paneelikeskusteluun, hän oli oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan – mutta oikeastaan hän oli väärä mies. Alun perin tilaisuuteen oli nimittäin menossa kansanedustaja Pekka Kuusi, mutta kiireidensä vuoksi hän ehdotti tilalleen 25-vuotiasta valtiotieteen ylioppilas Lipposta.
Lipposen Tampereella pitämä puheenvuoro Suomen ulkopolitiikasta käynnisti valtakunnallisen debatin. Keskustelua käytiin myös Ulkopolitiikka-lehdessä: numerossa 3/1966 julkaistiin sekä keskustan kansanedustajan Matti Kekkosen kriittinen kommentti että Lipposen Helsingissä pidetyssä keskustelutilaisuudessa esittämä jatkopuheenvuoro.
Mitä Lipponen sitten oikein vaati?
Hänen mukaansa ulkopolitiikan tuli olla osallistuvaa, keskustelevaa, suunnitelmallista ja tehokasta, ”nuorta sekä henkilöissä että asenteissa”, vasemmistolaista sekä aktiivista rauhanpolitiikkaa.

Entä mitä 69-vuotias Paavo Lipponen tänään ajattelee 45 vuoden takaisesta avauksestaan?
”Varsin kesyjähän minun puheenvuoroni olivat, mutta silloisessa sisäpoliittisessa ilmapiirissä se oli kuin olisi heittänyt tulitikun huoneeseen, johon on päässyt aikamoinen määrä kaasua.”
Lipponen halusikin provosoida, mutta hän ei silti osannut odottaa, millaisen keskusteluvyöryn hän saisi aikaan. Kritiikkiä satoi niskaan niin oikealta kuin vasemmalta. ”Jossain määrin ymmärrystä” Lipposen avaukselle sen sijaan tuli presidentti Urho Kekkoselta.
”Meillä nuoren polven radikaaleilla oli Kekkoseen erikoinen suhde. Sitä voi kutsua jossain määrin palvonnaksi, mutta siihen kuului myös toivomus dialogista. Samalla kun tuimme Kekkosta ulkopolitiikan johtajana, halusimme muuttaa sisäpoliittista voimatasapainoa. Lähdimme siitä, että ulkopolitiikka ei ole kenenkään monopoli.”
Kekkosen vahva asema maan johtajana ja erityisesti idänsuhteiden hoitajana oli lisännyt maalaisliitto-keskustan sisäpoliittista valtaa. Vuoden 1966 eduskuntavaalit olivat kuitenkin muuttaneet tilanteen. SDP saavutti suurvoiton, eduskuntaan tuli vasemmistoenemmistö, ja maahan muodostettiin koko vasemmiston ja keskustan kansanrintamahallitus.
Lipponen painottaa, että kyse oli puoluepoliittisen kamppailun lisäksi olennaisesti sukupolvimurroksesta. Hän kirjoittikin vuonna 1966, että ”Paasikiven–Kekkosen linjan myöntäminen tai kieltäminen ei ole meille [nuorille] enää kaikki muut ulkopoliittiset kysymykset varjoonsa jättävä koetus.”
”Nuori polvi näki silloisen ulkopolitiikan kyllä menestyksellisenä mutta hyvin vanhoillisena, ennen kaikkea suhtautumisessa kehitysmaihin ja ihmisoikeuksiin”, Lipponen sanoo.

”Se oli hyvin luovaa ja hauskaa aikaa. Tuntui, että historia on puolellamme. Me nuoret nautimme yhteiskunnallisesta väittelystä, ja silloin keskusteltiin yli puoluerajojen. Myöhemmin keskustelu jähmettyi erityisesti taistolaisuuden nousun myötä.”
Entä jos Lipponen voisi matkustaa aikakoneella tapaamaan 25-vuotiasta itseään ja kommentoimaan tämän ulkopoliittisia puheenvuoroja? Tulisiko tekstiin paljon punakynämerkintöjä?
”Tämä Ulkopolitiikka-lehdessä julkaistu teksti oli puhe, ja osaksi siitä johtuen se oli liian löysää tekstiä. Olen vuosien myötä pyrkinyt kehittämään omaa kirjoittamistani mahdollisimman tiiviiseen muotoon”, Lipponen toteaa.
Tyylin lisäksi Lipponen löytää parantamisen varaa myös asiasisällössä:
”Terävyyttä tämä olisi kaivannut. Teksti on liian kesyä ja varovaista. Ei siinä mennä riittävän syvälle ulkopolitiikan substanssikysymyksissä. Olisi pitänyt olla enemmän valmiutta kertoa, millaisia muutoksia olisi pitänyt tehdä.”
Mielenkiintoista on, että kun Alexander Stubbista tuli ulkoministeri vuonna 2008, hän esitti ulkopolitiikasta hyvin samanlaisia teesejä kuin Lipponen yli 40 vuotta aiemmin: Stubb peräänkuulutti avoimuutta ja keskustelevuutta. Vasemmistolaisuutta kokoomusministeri ei sentään ulkopolitiikalta edellyttänyt.
Näin kirjoitti Lipponen vuonna 1966: ”Meillä on yritetty tehdä ulkopolitiikasta jokapäiväisen politiikan yläpuolelle nouseva salaoppi, jota pääsevät harrastamaan vain harvat ja valitut.”
Ja näin Stubb blogissaan vuonna 2009: ”Ulkopoliittinen keskustelu ei ole pelkästään pienen eliitin yksinoikeus vaan se kuuluu kaikille. Ulkopolitiikka ei ole yhtään sen kummempaa salatiedettä.”
Yhtäläisyyksien sijasta Lipponen korostaa mieluummin sitä, että hän löi omat korttinsa pöytään hyvin toisenlaisessa yhteiskunnassa kuin Stubb.
”Meillä on nyt ulkopolitiikassa varsin toimiva parlamentaarinen päätöksentekojärjestelmä, eikä sukupolvien vastakkainasettelua ole juuri näkyvissä.”
Suomessa pitkään asuneen brittiläisen historioitsijan George Mauden Suomen poliittista historiaa käsittelevä kirja on huomattavasti eloisampi ja värikkäämpi kuin mitä sen nimi antaa olettaa. Maude haastaa lukijansa painiin, jossa pyritään saamaan niskalenkki monista Suomen historian kiistanalaisista ”totuuksista”.
Kirjan kantavana ajatuksena on Mauden näkemys, että Suomen poliittinen historia on täynnä stereotyyppisesti kuvattuja henkilöitä, epätodennäköisiä liittolaissuhteita sekä käyttämättä jätettyjä mahdollisuuksia.
Maude aloittaa provosoivalla väitteellä: hänen mukaansa saksalaissotilaiden ”ratkaiseva rooli” Helsingin valtauksessa keväällä 1918 saattoi estää valkoisia toimeenpanemasta punaisten joukkoteurastuksen. Hän myös huomauttaa, että nuorekkaaksi luonnehdittu suomalaiskenraali Mannerheim oli itse asiassa viisissäkymmenissä oleva entinen Venäjän armeijan upseeri, joka oli palvellut uskollisesti tsaaria kolme vuosikymmentä.
Englannin kielellä yleisesti saatavilla oleva kirjallisuus painottaa hyvin vahvasti valkoista tulkintaa Suomen historiasta. Tätä taustaa vasten Maude tarjoaa ulkomaisille lukijoille runsaasti uusia näkökulmia. Vuoden 1918 tapahtumista hän käyttää kaksoisnimitystä sisällissota/ vallankumous.
Oikeistolaisempaa suomalaislukijaa saattaa ärsyttää se kyynisyys, jolla Maude käsittelee Suomen historian kohtalonkysymyksiä. Avoimin silmin lähestyvä lukija puolestaan voi arvostaa Mauden osoittamaa empatiaa vihollisia ja hävinneitä osapuolia kohtaan tai hänen jatkuvaa kyselyään siitä, mitä konservatiivit oikein haluavat konservoida, säilyttää.
Maude hyödyntää hyvin laajaa lähdevalikoimaa, väitöskirjoista sanomalehtiartikkeleihin, mutta joissakin väitteissään hän nojaa vähemmän vakuuttavasti tuoreisiin televisiodokumentteihin.
Kuten useimmat Suomesta kirjoittavat ulkomaalaiset, Maude on löytänyt aiheensa avioliiton kautta. Hänen vaimonsa sukujuuret ovat Viipurissa, ja ehkä tästä johtuen hän on kiinnostunut siitä Suomesta, joka olisi voinut olla. Niinpä Maude käy läpi erilaisia ”entä jos” -skenaarioita: Entä jos Suomi olisi itsenäistymisen sijasta liitetty takaisin Ruotsiin, kuten Britannia ehdotti? Entä jos Suomi olisi noudattanut Saksan kehotusta oman ”elintilansa” laajentamisesta ja vallannut Kuolan niemimaan? Entä jos Terijoen hallitus olisi päässyt valtaan ja tehnyt Suomesta neuvostotasavallan?
Vaikuttaa siltä, että Maude haluaa herätellä väittelyitä kaikista mahdollisista suomalaisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Yllättävän poikkeuksen hän kuitenkin tekee jättäessään kysymykset saamelaisten asemasta kokonaan käsittelemättä.
Erityisen vakuuttava Maude on käsitellessään kylmän sodan aikakautta ja sitä lannistavaa reaalipolitiikkaa, jota Suomi oli pakotettu noudattamaan. Ulkomaiselle lukijalle hän kykenee osoittamaan, miksi Urho Kekkosen kaltainen hahmo saa Suomessa edelleen osakseen niin syvää kunnioitusta.
Maude ei oikeastaan kunnolla lopeta kirjaansa; pikemminkin se loppuu kesken kaiken, aivan kuin joku olisi yhtäkkiä kiskaissut luennoitsijan alas korokkeeltaan. Hieman hutaisten kirjoitetussa päätösjaksossa hän tekee ilkikurisen rinnastuksen suomalaisten ja Afganistanin talibanien välillä. Maude arvioi, että suomalaiset rauhanturvaajat ovat Afganistanissa osallisina samankaltaisessa taistelussa, joka odottaisi Venäjää, mikäli se yrittäisi valloittaa Suomea: vastassa olisivat fanaattiset vastarintataistelijat ja kansa, jonka uhmakkuus ja sisukkuus ovat jo legendaarisessa maineessa.
Se on sopivan röyhkeä päätös kirjalle, jonka kiehtovat ja ironisetkin huomiot piirtävät Suomen politiikasta kiinnostavan kuvan.
Kirjoittaja on Suomessa asuva englantilainen tietokirjailija
Kiinassa kartat eivät tahdo pysyä kehityksen perässä. Yhdysvaltalaistoimittaja Peter Hessler kummastelee, miten ihmiset voivatkaan rakentaa nopeammin kuin piirtää.
Hesslerin Country Driving on kertomus 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana tapahtuneesta muutokses. Hessler kertoo Kiinan monista ilmiöistä periamerikkalaisen linssin läpi. Kyseessä on road trip, matkakuvaus tai oikeastaan useamman matkan ketju, joiden kuluessa hän pyrkii jäsentämään Kiinaa tien päältä.
Country Driving on The New Yorkerin Pekingin-kirjeenvaihtajan ja National Geographicin vakituisen avustajan kolmas Kiina-kirja. Se jakautuu kolmeen erilliseen osioon.
Heti alkuun Hessler läpäisee kiinalaisen ajokokeen. Kortti kourassa hän etsii autonvuokraamon, jonka pitäjä ei liiemmin kysele, minne Hessler autolla ajelee. Ensimmäiset pidemmät matkat suuntautuvat kauas Länsi-Kiinaan, jonne Hessler seuraa tuhansia kilometrejä pitkää Kiinan muuria tai pikemminkin sen osia. Hän kartoittaa Kiinan menneisyyttä ja kuvaa historian vaiheita muurin avulla.
Kun Hessler on häädetty harvaan asutun lännen kylistä ja pikkukaupungeista tarpeeksi monta kertaa, hän suuntaa takaisin Pekingiin. Kirjan seuraavakin osa tapahtuu muurin varjossa, mutta tällä kertaa aivan pääkaupungin kupeessa sijaitsevassa maalaiskylässä. Sieltä amerikkalaistoimittaja vuokraa mökin, asettuu taloksi ja lopulta pääsee osaksi pienyhteisöä. Hessler kuvaa, miten 2000-luvun alussa nykyisyys saapui ja jäi kylään esimerkiksi autojen sekä vanhaa Kiinaa kaipaavien pekingiläisten viikonlopun viettäjien muodossa.
Teoksen viimeinen osio kertoo Etelä-Kiinan teollisuuskaupungeista, jotka elävät ainaista tulevaisuutta. Hessler seuraa tarkimmin rintaliivien kaaritukia valmistavan tehtaan vaiheita, mutta myös Euroopan turistikaupunkien myyntikojuihin toimitettavia maisemakuvia maalaavien taideopiskelijoiden elämää. Muun maailman tarpeet ja erityisesti niiden vivahteet näyttävät kovin kummallisilta kulutustarvikkeiden alkulähteillä.
Country Driving on selkeän temaattinen teos. Se kertoo murroksesta, joka ei jätä rauhaan. Hessler ei ole poliittinen kirjailija, vaan pikemminkin tarinankertoja, joka ammentaa niin menneestä, nykyhetkestä kuin tulevasta. Vaikka politiikka ei ole pinnassa Hesslerin kerronnassa, se nostaa välillä väkisinkin päätään. Kirjoituksissa sivutaan rajaseutujen epäluuloja, kehityksen nimissä tehtyjä maanviljelijöiden maiden pakkolunastuksia sekä teollisuustyöntekijöiden elinolosuhteita.
Hessler selvästi vierastaa kaikenkattaviin selityksiin pyrkiviä suuria Kiina-kirjoja, joissa Kiina nousee ja valloittaa tai hajoaa ja jää pelkäksi ilmiöksi. Tästä huolimatta osa hänen omista havainnoistaankin jää suurpiirteisiksi. Eräs niistä liittyy Kiinan kehityksen luonteeseen. Hessler vertaa tilannetta avoimesti 1800-luvun Yhdysvaltoihin, joka tunnettiin ”ryöstökapitalismista”. Kapitalismin rinnalla tosin kulki muu yhteiskunnallinen kehitys.
Kiinassa kapitalismi etenee yksin, sillä kasvu on pelkkää bisnestä. Tehtaiden mukana ei kehity vapaata lehdistöä ja vielä vähemmän ammattiyhdistysliikettä. Uskontokin pysyy visusti taka-alalla, jos sitä ylipäätään on. Toisin kuin 1800-luvun Pohjois-Amerikassa, kehittyvässä Kiinassa ei ole pulaa työväestä. Koska maaseudulta tulijoita riittää, työnantajilla on edelleenkin valta-asema työmarkkinoilla.
Vaikka Hessler ei ole kirjassaan sotajalalla, hän ei myöskään kaunistele Kiinan todellisuutta. Hänen esittämistään ihmiskohtaloista saakin enemmän pontta poliittisille näkemyksille kuin monen kovaäänisemmän keskustelijan sanomisista.
Kirjoittaja viimeistelee historian väitöskirjaansa Cambridgen yliopistossa
Yhdysvalloilla on ratkaisevaa vaikutusvaltaa Afganistanin tilanteeseen, ja kaikkia liittolaisia kiinnostaa tietää, miten Yhdysvaltojen päätöksenteko toimii sodassa. Tätä Yhdysvaltojen Afganistan-politiikkaa koskevaa päätöksentekoa valottaa Washington Post -lehden apulaispäätoimittajan Bob Woodwardin kirja Obama’s Wars.
Ulkopuolisille Yhdysvallat näyttäytyy suurvaltana, joka tietää mitä tahtoo. Woodward raottaa päätöksenteon kulisseja näyttääkseen, että todellisuudessa presidentti Barack Obaman hallinnolla on suuria vaikeuksia päättää, miten sen tulisi menetellä Afganistanin suhteen. Obamasta välittyy kuva epävarmana päätöksentekijänä, jonka lähimmät neuvonantajat eivät luota toisiinsa. Varapresidentti Joe Biden ja erityislähettiläs Richard Holbrooke suhtautuvat puolestaan hyvin skeptisesti Afganistanin vakauttamiseen. Kenraalit taas haluavat lisää resursseja käyttöönsä.
Kirja pohjautuu satojen tuntien haastatteluihin Pentagonin ja Valkoisen talon keskeisten toimijoiden kanssa. Kirjoittaja on myös saanut käsiinsä useita salaisia asiakirjoja ja kokousmuistioita Valkoisen talon tilannehuoneessa käydyistä palavereista. Lisäksi Woodward vierailee Afganistanissa Obaman turvallisuuspoliittisen neuvonantajan James Jonesin kanssa saadakseen ensikäden tuntumaa sodasta.
Matkalla Woodwardille vahvistuu kuva siitä, että Yhdysvaltain sotilasjohto yrittää vedättää Valkoista taloa saadakseen Afganistanin 40 000 sotilasta lisää. Sotilasjohdolla ei kuitenkaan ole selvää strategiaa siitä, mitä he tekisivät lisäresursseilla. Lisäksi kenraalit eivät halua takarajaa sodankäynnille. Tästä huolimatta kenraali David Petraeus tunnustaa yksityisesti Woodwardille, että ”Afganistanin sota ei ole voitettavissa ja Afganistanin kaltaiset tilanteet tulevat olemaan osa meidän ja lastemme todellisuutta.”
Kirjan nimi Obama’s Wars on kuvaava, sillä se käsittelee niin Obaman taistelua kotirintamalla sotilasjohdon jääräpäisyyttä vastaan kuin toisaalta Afganistanin tilannetta, josta ei näytä olevan kunniallista ulospääsyä. Bushin hallinnon aikana Pentagon oli tottunut saamaan tahtonsa läpi, eivätkä kenraalit halua ilman mukinoita alistua siviilikomentoon, vaikka Yhdysvaltojen presidentti on myös armeijan ylipäällikkö.
Kirjassa kuvataan, kuinka armeija joutuu kuitenkin tyytymään 30 000 sotilaan lisäykseen sillä reunaehdolla, että Yhdysvallat alkaa vetää joukkoja pois Afganistanista vuonna 2011. Kun Obama lukuisten kokousten ja pohdintojen jälkeen päätyy tekemään päätöksensä, hän sanelee käskynsä kuusisivuiseksi yksityiskohtaiseksi tehtävänkuvaukseksi, joka on kirjan liitteenä. Woodwardin mukaan Obama kirjoitutti kyseisen dokumentin, jotta Pentagon ei tulkitsisi omalla tavallaan hänen päätöksiään.
Yleensä presidentit eivät mene näin yksityiskohtaiseen ohjeistamiseen. Tapahtuma siis kuvaa sotilasjohdon ja siviilijohdon välistä jännitteistä tilaa.
Kirja ei imartele Afganistanin ja Pakistanin johtoa. Afganistanin presidentti Hamid Karzai kärsii Woodwardin mukaan kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja Pakistanin presidenttiä Asif Ali Zardaria kirjoittaja kuvaa korruptoituneeksi johtajaksi, joka ei välitä kansastaan. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että kirjassa ei juuri puhuta liittolaisista tai ISAF:sta. Afganistanin sota on Washingtonin näkökulmasta pelkästään amerikkalaisten sota.
Afganistanissa on parhaillaan lähes 100 000 amerikkalaista sotilasta. Operaatio maksaa huikeat 113 miljardia dollaria vuodessa. Näistä noin sata miljardia menee sotilasmenoihin, kahdeksan miljardia Afganistanin turvallisuusjoukkojen kuluihin sekä noin viisi miljardia siviilitukeen.
Nähtäväksi jää, kääntääkö tämä massiivinen tuki Afganistanin jatkuvasti heikkenevän tilanteen paremmaksi. Obama kertoo kuvaavasti ja ehkä hieman enteellisesti heinäkuussa 2010 antamassaan haastattelussa, että ”Sota on yhtä helvettiä. Kun sodan koirat pääsevät kerran irti, kukaan ei tiedä mitä siitä seuraa”.
Kirjoittaja on neuvonantaja ulkoministeriössä
Ydinsulkusopimus on onnistunut tehtävässään. Näin toteavat David Cortright ja Raimo Väyrynen kirjassaan Towads Nuclear Zero. Sopimuksen solmimisen aikoihin 1970-luvulla oletettiin, että ydinasevaltioita olisi näihin aikoihin yli kaksikymmentä. Todellisuudessa niitä on vain yhdeksän, kohta ehkä kymmenen.
Useat maat, kuten Brasilia ja Argentiina, ovat lopettaneet ydinaseohjelmansa. Etelä-Afrikka luopui itse ydinaseista, ja Ukrainasta ne on siirretty pois.
Miksi valtiot luopuvat ydinaseista? Tähän ei kirjoittajien mukaan löydy yksiselitteistä vastausta. Taitava diplomatia ja niin kutsutut kielteiset turvatakuut, joissa ydinasevaltiot sitoutuvat olemaan hyökkäämättä ydinaseettomaan maahan, ovat vaikuttaneet luopumispäätökseen monissa maissa, mutta tärkein syy on ollut demokratiaan siirtyminen, ja halu murtaa taloudellinen ja poliittinen eristäytyneisyys. Sanktiot sitä vastoin toimivat harvoin.
Kysymys kuuluu, miten saada loputkin ydinasevaltioista luopumaan aseista ennen kuin lisääntyvä ydinvoiman käyttö tuo mahdollisuuden yhä useamman valtion ulottuville.
Vaikka kirjoittajat eivät usko ydinaseettomaan maailmaan, he hahmottelevat askelia, jotka tukisivat ydinaseista luopumista. Kansainvälisen atomienergiajärjestön toimivallan ja rahoituksen lisääminen on niistä ensimmäisiä. Järjestön tulisi myös pystyä määrittelemään milloin ydinteknologian käyttö on sotilaallista ja milloin rauhanomaista.
Ydinkärkien irrottaminen laukaisualustoilta on toinen tärkeä askel. Tällöin kärjet eivät olisi valmiustilassa, mutta pelote olisi olemassa. Tässä ilmapiirissä myös ydinaseista luopuminen olisi helpompaa. Etenkin, jos ohjuspuolustusjärjestelmät uhkatilanteessa takaisivat turvallisuuden.
Jos kaikki ydinasevaltiot lupaisivat olla hyökkäämättä ensimmäisenä, ydinaseeton maailma olisi askelta lähempänä. Tämä antaisi turvatakuut kaikille, sillä ensi-iskun tekevä maa menettäisi vaikutusvaltaa ja voisi itse joutua tuhon kohteeksi.
Jos kolme suurta, Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina, pystyisivät yhteistyöhön, olisi helpompi ulottaa turvatakuut myös muihin maihin. Edelläkävijöitä ovat ydinaseettomat vyöhykkeet, joissa ydinasevaltiot sitoutuvat olemaan hyökkäämättä vyöhykkeen muihin valtioihin.
Presidentti Barack Obaman unelma ydinaseettomasta maailmasta on saanut aikaan vyöryn kirjallisuutta. Kansainvälinen komissio on tehnyt konkreettisen ehdotuksen askelista, joilla ydinaseettomuus saavutetaan. Amerikkalainen Stimson center -think tank on analysoinut yksityiskohtaisesti kaikkien ydinasevaltioiden – ja potentiaalisten ydinasevaltioiden – halua ja edellytyksiä luopua ydinaseista.
David Cortrightin ja Raimo Väyrysen kirja puolustaa hyvin paikkaansa ajankohtaisena analyysinä ja kokonaisesityksenä. Kirja käsittelee ydinaseita turvallisuuspolitiikan näkökulmasta. Ytimessä ovat pelote ja turvatakuut.
Ydinaseista luopuminen vaatii kuitenkin aivan toisenlaista, luottamukseen perustuvaa poliittista ilmapiiriä. Kansainvälisen yhteisön tulisi selkeästi tuomita myös ydinaseiden hallussapito, ei ainoastaan niiden käyttö. Eurooppalaisena jäin kaipaamaan analyysia siitä, miten Eurooppa voisi siirtyä kohti ”nollaa”.
Kirjassa puidaan myös Naton ydinaseita, muttei Ranskan tai Britannian. Käsitykseni on, että Ranska tulee olemaan viimeisiä maita, jos ei viimeinen, joka luopuu ydinaseista. Eikä kyse silloin ole pelotteesta tai maan turvallisuudesta – ydinaseet ovat yksinkertaisesti Ranskalle tärkeä itsenäisyyden symboli.
Kirjoittaja osallistui Suomen delegaatiossa ydinsulkusopimusneuvotteluihin New Yorkissa viime keväänä.
Vapaat markkinat tekevät kaikista vauraampia. Internet ja tietotekniikan kehitys ovat mullistaneet talouden.Tulevaisuus on innovaatio- ja palvelusektoreilla. Suuri julkinen sektori heikentää kasvua, tehokkuutta ja innovaatioita. Alhainen inflaatio vakauttaa talouden ja tukee kasvua.
Väärin, väärin, väärin, Ha-Joon Chang lataa. Tuoreessa kirjassaan arvostettu Cambridgen taloustieteilijä romuttaa talouskeskustelua ja -politiikkaa hallitsevia uskomuksia yksi toisensa jälkeen.
Changille myyteistä suurin on usko vapaisiin markkinoihin, joiden oletetaan kohdentavan resurssit tehokkaimmalla mahdollisella tavalla, kohtelevan kaikkia tasapuolisesti ja kasvattavan taloutta niin, että lopulta kaikki hyötyvät. Vapautuminen tästä ”objektiivisten markkinoiden harhasta” on ensiaskel kapitalismin ymmärtämiseksi.
Financial Times -lehden julkkiskolumnisti Martin Wolf on nimennyt Changin ”globalisaation vakuuttavimmaksi kriitikoksi”. Tämä toisinajattelija ei tyydy toteamaan, että vapaat markkinat eivät toimi – hänen mukaansa niitä ei ole edes olemassa. Se, joka muuta kuvittelee, on vain sokea lukemattomille taloutta rajoittaville säännöille.
Säännöt määritellään poliittisesti ja ne heijastavat vallitsevia arvo- ja moraalikäsityksiä sekä yhteiskunnallisia valtasuhteita. Sokeimpia säännöille ovat ne, joiden arvoja ja intressejä ne parhaiten vastaavat.
”Kapitalismin historia on ollut loputonta kamppailua markkinoiden rajoista”, Chang kirjoittaa ja muistuttaa, että harva innokkaimmistakaan markkinafundamentalisteista haluaisi palata tilanteeseen, jossa orjakauppa olisi laillista, lapsityövoimaa saisi käyttää mielin määrin, tuotteiden laatua ei kontrolloitaisi eikä tuotantoa säädeltäisi patentti- ja lupakäytännöillä.
Vastaavasti useimmat talouden sääntelyn arvostelijat hylkäävät periaatteensa, kun puheeksi tulee yhden tärkeimmän tuotannontekijän – ihmisten – vapaa liikkuvuus.
Provokatiivisesti Chang toteaa, että mikäli työmarkkinat olisivat todella vapaat, globaalista Etelästä tulevat ”edullisemmat ja usein tuottavammat” maahanmuuttajat korvaisivat 80–90 prosenttia työvoimastamme. Hänen mukaansa siirtolaiskontrolli on ylivoimaisesti tärkein palkkoja säätelevä mekanismi vauraassa Pohjoisessa.
Chang ei arvostele kapitalismia sinänsä, vaan sen usein uusliberalistiseksi nimettyä markkinafundamentalistista versiota, josta on tullut hallitseva viimeisten 30 vuoden aikana.
Maailman eri puolilta keräämillään esimerkeillä ja tilastoilla hän osoittaa, että yksityistämiseen, säätelyn purkuun ja julkisen sektorin alasajoon perustuva malli ”hidastaa talouskasvua, lisää epätasa-arvoa ja turvattomuutta ja johtaa toistuviin (ja toisinaan massiivisiin) finanssiromahduksiin”.
Changin mukaan uusliberalismi on epäonnistunut kaikkialla, mutta synkimpiä sen vaikutukset ovat olleet kehitysmaissa, joissa paine uudistuksiin on usein tullut ulkopuolelta. Käytännössä kaikki teollisuusmaat ovat itse vaurastuneet tukiaisten, tullien ja aktiivisen julkisen sektorin avulla. Yksi Changin lempiesimerkki on Suomi, jonka hyvinvointi rakennettiin kansainvälisestikin poikkeuksellisen protektionistisella talouspolitiikalla.
”Hyvin harva valtio on rikastunut vapaakaupan avulla, eikä ole syytä olettaa, että tilanne muuttuisi tulevaisuudessa”, Chang summaa.
Helppolukuinen ja runsaisiin käytännön esimerkkeihin nojaava kirja on suunnattu laajalle yleisölle eikä edellytä lukijalta kattavia pohjatietoja. Lähtökohta on avoimen normatiivinen, mutta ei missään vaiheessa paasaava. Empiria puhuu puolestaan.
Strategia toimii pääosin erinomaisesti, joskin akateemiseen ilmaisuun tottuneelle tyyli saattaa tuntua paikoin turhankin populaarilta. Väkevämpää todistelua kaipaava löytää sitä Changin tieteellisistä julkaisuista.

Saksassa oli eurohankkeen käynnistämisen alusta lähtien runsaasti epäilijöitä. Saksan teollisuusliiton puheenjohtajana 1990-luvulla toiminut Hans-Olaf Henkel kertoo kirjassaan joutuneensa taivuttelemaan erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten johtajia euron kannalle.
Nyt hän pitää silloista toimintaansa työuransa suurimpana arviointivirheenä. Henkel työskenteli pitkään IBM:ssä, myös sen Saksan toimintojen johtajana, sekä pari vuotta Pariisissa Euroopan alueen johtajana. Saksan teollisuusliiton BDI:n puheenjohtajana hän oli vuosina 1995–2000.
Henkel nimittää kaappaukseksi tapaa, jolla aiempien hallitusten solmimia sopimuksia muutettiin vuoden 2010 pelastuspakettien aikana ”yön pimeydessä”. Henkelin mukaan Maastrichtin huippukokouksessa vuonna 1991 sovittu Saksan veronmaksajien turvaksi levitetty suojaverkko vaihdettiin uhanalaisia velkamaita Saksan kustannuksella turvaavaksi suojaverkoksi. Henkelin mielestä tämä oli rikos.
Henkelin mielestä Saksa on myöntyväisyydellään tinkinyt etujensa puolustamisesta. Hän arvioi, että Saksan linjanmuutos oli mahdollinen ainoastaan porvarillisen hallituskokoomuksen johdolla, koska sosiaalidemokraatit ja vihreät eivät ideologisista syistä voineet oppositiossa sitä vastustaa.
Henkel huomauttaa, että liittokansleri Angela Merkel reagoi periaatteessa oikein, kun hän sanoi, että Kreikan pitäisi erota euroalueesta. Tämä ei tosin ole mahdollista, jos maa ei sitä itse halua. Henkel ei välttele itsekritiikkiä, vaan aloittaa kirjansa lauseella ”Tunnustan syyllisyyteni”.
UP: Yllättävätkö Henkelin kirjan sävy ja sisältö?
Henkel vakuuttui euron mahdollisuudesta vasta kahden tärkeän Maastrichtin sopimukseen liitetyn päätöksen jälkeen, joilla kiellettiin velvoittamasta maksamaan muiden jäsenvaltioiden velkoja ja rajattiin julkisen talouden vajetta. Nykyisessä EU-sopimuksessa ne ovat artiklat 125 ja 126. Sen seurauksena hän toimi euron markkinointimiehenä Saksassa silloisessa tehtävässään Saksan teollisuusliiton puheenjohtajana.
Tätä taustaa vasten hän tuntuu kokeneen valtavan pettymyksen vuoden 2010 kevään tapahtumien myötä, ja tulkintani mukaan tuntee jopa tulleensa huijatuksi. Tämän täytyy selittää, minkä takia hän on mennyt kirjoittamaan näin kovan pamfletin. Kirja on sinänsä tietysti yllättävä suhteessa hänen taustaansa. Tämän tason henkilöt harvemmin kirjoittavat näin tiukkaa tekstiä, joka on vastoin heidän aiempia kannanottojaan.
Euro on hinta Saksan yhdistymisestä, johon saksalaisilla olisi ollut muutenkin oikeus, kuten Henkel sanoo, ja yhdistyminen itse asiassa heikensi Saksaa. Heikentääkö myös euro?
Yhdistyminen sinänsä heikensi taloudellisesti Saksaa, kun Länsi-Saksa otti vastaan, myös Henkelin arvion mukaan, konkurssikypsän Itä-Saksan. Hänen mielestään Länsi-Saksan ja Itä-Saksan markkojen välinen vaihtokurssi oli yksi niistä tekijöistä, jotka heikensivät tarpeettomasti yhdistynyttä Saksaa. Kurssiksi sovittiin yksi yhteen, kun mustan pörssin vaihtokurssi oli yhden suhde viiteen. Itä- Saksan romahdus oli suurempi kuin sen ehkä olisi tarvinnut olla.
Mitä euroon tulee, sitä ennen oli ERM-järjestelmä. Siinä Saksan Bundesbank oli ankkuri, joka teki rahapolitiikkaa, määräsi korkotason omasta lähtökohdastaan, ja muut maat oikeastaan seurasivat sitä. Tällä hetkellä euroalueella tehdään yhteistä rahapolitiikkaa, jota Bundesbank ei pääse optimoimaan pelkästään Saksalle.
Toisaalta ennen euroaikaa Saksalla oli rahatalouden vakauden perinne, kun taas monessa muussa maassa tilanne oli heikompi. Euron myötä tällainen rahatalouden vakaus tuli kaikkien euromaiden oikeudeksi. Suhteellinen etu meni Saksalta lyhyeksi aikaa.
Kahdentoista eurovuoden aikana Saksa on palauttanut asemansa Euroopan kilpailukykyisimpänä valtiona omin toimin tuottavuuskehityksen avulla ja palkkamaltin ansiosta, joten pitemmällä aikavälillä taloustieteilijöiden vastaus on, että euro ei ole heikentänyt Saksaa.
Saksassa vastustettiin euroa laajalti Bundesbankia myöten. Henkel sanoo kääntyneensä euron kannalle juuri 125. artiklan takia. Nyt se näyttää menettäneen merkityksensä.
Mielestäni Henkelin tulkinta on liian pitkälle menevä. Hän viittaa kirjassa Kreikan 110 miljardin tukijärjestelyyn ja Euroopan laajuiseen 750 miljardin euron vakautusjärjestelyyn. Eihän näillä ole tarkoitus rahoittaa pysyvästi esimerkiksi Kreikkaa tai Irlantia, vaan auttaa nämä maat tiukan maksuvalmiuslainan avulla takaisin kestävälle taloudelliselle uralle.
IMF on mukana näissä ohjelmissa, ja se on harjoittanut tällaista toimintaa vuosikymmeniä. Heidän näyttönsä ovat siltä osin rohkaisevia. IMF on saanut suurimman osan antamistaan luotoista takaisin. Ne eivät ole historiallisesti tavanneet jäädä pysyviksi maksuiksi.
Euroalueesta näyttää tulevan tulonsiirtounioni. Onko se siinä mielessä verrattavissa Saksan osavaltioiden väliseen tasausjärjestelmään?
Henkel viittaa Saksaan, jossa hänen mukaansa 16 osavaltiosta kolme on nettomaksajia ja loput nettosaajia. Ei euromaista näiden päätösten nojalla ole tulossa tulonsiirtounionia. Henkel tuntuu kirjoittaneen kirjansa kesällä ja alkusyksyn aikana.
Sen jälkeen on tullut uusia esityksiä muun muassa EU-komission ja Herman Van Rompuyn työryhmän puolelta. Ne ovat pikemminkin lähempänä Henkelin toivomaa keskenään reilusti kilpailevien maiden yhteenliittymää.
On tehty päätökset vakaus- ja kasvusopimuksen vahvistamisesta, uutena ehdotus makrotaloudellisten vakausmittareiden käyttöönotosta muun muassa kilpailukyvyn ja vaihtotaseen osalta ja viimeksi ehdotukset vuoden 2013 jälkeisestä pysyvästä kriisinhallintamekanismista, johon kuuluisi osana mahdollisuus hallittuun velkojen uudelleenjärjestelyyn.
Henkel sanoo, että Kreikkaa ovat rahoittaneet ensi sijassa ranskalaiset pankit, selvästi enemmän kuin saksalaiset. Pitääkö tämä paikkansa?
Pitää paikkansa. Kansainvälisen järjestelypankin BIS:n tilastojen mukaan viime vuoden maaliskuun lopussa ranskalaisilla pankeilla oli saatavia Kreikasta noin 111,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja saksalaisilla pankeilla vajaa puolet siitä, noin 51 miljardia dollaria.
Periaatteessa nämä tilastot ovat varsin hyvät. Tietenkään ne eivät ole täysin kattavia. Yksi suuri omistajaryhmä, vakuutusyhtiöt ja eläkevakuutusyhtiöt, puuttuvat tästä tarkastelusta.
Liittokansleri Angela Merkelin mukaan Kreikan finanssiapu oli alternativlos eli vaihtoehdoton. Henkelin mukaan Kreikka on historiansa aikana ollut viisi kertaa konkurssissa eikä ole kaatunut siihen.
Historialliset näytöt Kreikan taloudenpidosta ovat kieltämättä aika heikot. Täytyy kuitenkin katsoa eteenpäin. Nykymaailmassa tilanne on valtion konkurssin suhteen paljon hankalampi rahoitusmarkkinoiden kansainvälisten kytkösten takia. Saatavat ja velat menevät ristiin rastiin eri maiden markkinaosapuolten välillä, mikä aiheuttaa suuren riskin hallitsemattomaksi laajentuvasta paniikista.
Erityisen totta se on nykytilanteessa, jossa maailmantalous on juuri kokenut kaikkein suurimman rauhanajan kriisin sitten 1930-luvun suuren laman. Rahoituksen saatavuus on edelleen herkkää ja hankalaa, valtiot ja pankit ovat heikossa kunnossa ottamaan lisäriskejä vastaan. Kustannus-hyötyanalyysin perusteella päädyttiin pienemmän riskin vaihtoehtoon pahimman skenaarion poissulkemiseksi.
Goldman Sachs auttoi Kreikkaa tilastojen väärentämisessä. Onko tästä nyt opittu niin, ettei sellaista voi enää tapahtua?
Väärentäminen on minusta sanana liian voimakas. Goldman Sachs auttoi hyödyntämään ohjeisiin tai lakeihin jääneitä porsaanreikiä. Tällaisten raja-arvojen, kuten tässä tapauksessa kolmen prosentin vajekriteerin, haittapuoli on se, että ne houkuttelevat sääntöjen kiertämiseen tavalla tai toisella.
Mutta kyllä tästä on opittu, vaikka ei tietenkään kannata uhota, että mitään vastaavanlaista ei voi koskaan enää sattua. EU on ryhdistäytynyt. Jatkossa EU:n tilastoviranomaisella Eurostatilla on paljon aiempaa suuremmat valtuudet, oikeudet ja mahdollisuudet jäsenmaiden tilastojen oikeellisuuden varmistamiseen.
Aiheuttivatko hedgerahastot tahallaan paniikkia osakemarkkinoilla ajaakseen euromaita pelastamaan Kreikkaa?
Henkel viittaa kirjassaan muun muassa Wall Street Journalin ja Frankfurter Allgemeinen kirjoituksiin. Ei ole syytä epäillä, että ne kirjoittaisivat perättömyyksiä. Pohjimmiltaan kysymyksenasettelu on pikkaisen hankala. Uskoisin, että markkinat eivät ole suoranaisesti ajaneet Kreikan pelastamista vaan tavoitelleet tietysti ennen kaikkea omia voittojaan.
Henkelin mainitsemassa esimerkissä sijoittajat olivat Kreikan haavoittuvuuden havaitessaan ostaneet edullisia CDS-johdannaisia vakuutuksia Kreikan konkurssin varalle, joita ne sitten saattoivat kriisin kärjistyessä myydä hyvällä voitolla eteenpäin esimerkiksi niille tahoille, jotka omistivat Kreikan velkakirjoja.
Presidentti Sarkozyn kerrotaan uhanneen, että Ranska hylkää euron, ellei Saksa suostu tukemaan Kreikkaa. Henkel leimaa tämän bluffiksi ja toteaa, että Saksalla olisi todella mahdollisuus luopua eurosta.
Henkelin ajatus läpi kirjan on, että euro ilman Saksaa on mahdoton, kun taas euro ilman Ranskaa on mahdollinen, hänen mukaansa ehkä jopa toivottava. Tällainen kommentti on johdonmukainen Henkelin kirjan pohjavireen kanssa, jossa Ranska näyttäytyy erittäin huonossa valossa lähes kohdassa kuin kohdassa. Olen itse aika yllättynyt tästä kirjan perussävystä.
Henkel kysyy, onko oikein, että saksalaisten pitää tehdä töitä pitempään, jotta muut voivat päästä aikaisemmin eläkkeelle. Onko EU:ssa enää solidaarisuutta?
Ei olisi tietenkään oikein, että saksalaisten pitäisi maksaa muiden lekottelusta, mutta eihän sellaista olla vaatimassakaan. Maat vastaavat edelleen itse omista eläkkeistään. Niiden taso heijastaa muun muassa maan vaurautta, tehtyä työpanosta ja vaikkapa mahdollista eläkesäästämistä.
Omavastuuosuudesta konkreettisena esimerkkinä on Henkelin kirjan julkaisemisen jälkeen koottu Irlannin apupaketti, jossa 85 miljardin kokonaiskoosta 17,5 miljardia tulee Irlannilta itseltään. Tästä Irlannin omasta osuudesta suurin osa tulee Irlannin omista eläkesäästöistä.
Eurobondit olisivat uusi keino saksalaisen (ja suomalaisen) veronmaksajan riistämiseksi, Henkel sanoo.
Eurobondeista puhutaan paljon, mutta aika yleisellä tasolla. Kirjassa mainittu esimerkki menee niin, että kaikkien euromaiden valtionlainat pantaisiin yhteislainaksi, jonka koroksi tulisi euroalueen valtioiden keskikorko. Frankfurter Allgemeinessa esitettiin marras-joulukuuussa laskelma, että Saksan kohdalla tällainen lisämaksu tarkoittaisi noin 17 miljardia euroa vuodessa.
Tällaiset eurobondit olisivat askel tulonsiirtounionia kohti, jollei jo sinne saakka, koska alhaisten korkojen maat tukisivat epäsuorasti korkeiden korkojen maita. Jos tätä ajatusleikkiä jatkaa, niin miksi eurobondeihin mentäisiin? Niidenhän pitäisi kohentaa tilannetta myös pidemmällä aikavälillä.
Miten ne voisivat auttaa siinä? Ehkä rajoittamalla velkaantumismahdollisuutta, mutta kuinka ja kenen toimesta? Kuka määräisi, kuinka suuren kiintiön yksi maa saa? Tämän hetken keskustelu on mielestäni vasta alustavaa tunnustelua enemmän kuin vakavaa päätöksenteon pohjustamista eurobondien suuntaan.
Henkel esittää, että perustettaisiin kaksi euroa, Saksan johtama pohjoinen ja Ranskan johtama eteläinen. Miltä tämä kuulostaa?
Vaikea kuvitella, että EU:n tähänastisen historian voimakaksikon välille voitaisiin vetää tällainen rajalinja. Vielä vähemmän, jos mietitään, mitkä ovat maat, joilla on paras luottoluokitus eli AAA-ryhmä. Siinähän on Ranska mukana.
Tämä on pikemminkin johdonmukainen päätös Henkelin käsitykselle, jonka mukaan Ranska olisi ajanut häikäilemättömästi omia etujaan Saksaa vastaan ainakin Saksan jälleenyhdistymisestä alkaen ja eurosta sopimisesta saakka. Ilmeisesti hän haluaisi puhdistaa pöydän ja hankkiutua Ranskasta tässä systeemissä eroon. Tämä on selvästi hänen mielipiteensä, joka minut yllätti.
Kirjoittaja on vapaa toimittaja
Hieman kärjistäen Yhdysvaltoihin on syntynyt kaksi rinnakkaistodellisuutta liberaalien ja konservatiivien välille. Poliittisella kentällä liberaalit ovat kallellaan demokraatteihin ja konservatiivit republikaaneihin. Mielipide-erot valtion roolista, veroista ja sosiaalisista asioista ovat suuria eivätkä vastakkaiset leirit juuri kuuntele toisiaan.
Konservatiivien tulkinnan mukaan Amerikka on liberaalin median, yltiöliberaalien yliopistojen ja ultraliberaalin Hollywoodin saastuttama. Liberaalit taas paheksuvat muun muassa oikeistolaisia radiokanavia, jotka heidän mukaansa saavat aivopestyä erityisesti sydänmaiden äänestäjiä.
Ronald E. Ricen ja Pekka Aulan johtamassa viestintätutkimuksessa todetaan, että amerikkalainen uutisointi on liukunut kohti vastauskeskeistä, selvästi kantaaottavaa journalismia. Perinteiset laatumediat ovat yhä pahemmassa taloudellisessa puristuksessa samalla kun kärjistetyillä mielipiteillä onnistutaan keräämään suuret yleisöt.
Yhdysvaltain ulkoministeriön mediatutkimusprojektiin osallistunut Outi J. Hakola toteaa, että kaupallisuus ja kilpailu määrittävät Yhdysvaltojen median rakennetta, ja median rahoitus on yhä riippuvaisempi levikistä. Suuri osa tiedotusvälineistä ei edes pyri tarjoilemaan hyödyllistä tietoa, vaan ainoastaan seurailemaan yleisön haluja. Monet journalistitkin myöntävät, että poliittisille syväanalyyseille ei vain ole kysyntää.
Kiivaasta vastakkainasettelusta kertoo se, että vastapuolen pahimpia ylilyöntejä poimitaan päivittäin internetissä toimivien mediantarkkailufoorumien avulla. Liberaaleilla on Media Matters for America.Sen vastapainoksi on syntynyt konservatiivien vahtikoira Newsbusters.
”Usein väärä tieto jää kuitenkin elämään. Esimerkiksi ilmastonmuutoksesta on paljon vääriä väittämiä, jotka ovat syvällejuurtuneita”, kertoo Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Tuomas Niskakangas.
Suuri osa tiedotusvälineistäei edes pyri tarjoilemaanhyödyllistätietoa, vaan ainoastaan seurailemaan yleisön haluja.
Liian liberaali media?
Yhdysvalloissa on jo vuosikymmeniä elänyt käsitys, jonka mukaan valtamedia suosii näkemyksissään liberaaleja. UCLA-yliopistossa vuonna 2005 tehty tutkimus tukee tätä käsitystä: sen mukaan 20:sta tärkeimmästä tiedotusvälineestä 18 oli kallellaan vasemmalle, näistä selvimmin muun muassa The New York Times ja Los Angeles Times.
Tutkimuksen johtaja Tim Groseclose kertoi yllättyneensä siitä, miten voimakkaat painotukset vasemmalle olivat. Jim A. Kuypersin vuonna2002 tekemässä laajassa mediatutkimuksessa todetaan, että valtamedia suosii ensisijaisesti liberaaleja näkökulmia esimerkiksi sellaisissa aiheissa kuin ympäristönsuojelu, asevalvonta, rotukysymykset tai sosiaaliturva.
Tunnettu vasemmistolainen toisinajattelija Noam Chomsky katsoo, että väite liberaalista mediasta on myytti. Toimittajien enemmistön tiedetään olevan liberaaleja ja äänestävän demokraatteja, mutta se ei Chomskyn mukaantodista vielä mitään tiedotusvälineiden puolueellisuudesta. Hän painottaa, että tiedotusvälineiden linjan määrittävät niiden omistajat ja uutispäälliköt, jotka ovat usein oikeistolaisesti suuntautuneita.
”Maan ideologisin kanava”
Vuonna 1996 käynnistynyt Fox News Channel on maan katsotuin kaapelitelevisiokanava; se näkyy yli sadassa miljoonassa yhdysvaltalaisessa kotitaloudessa. Rupert Murdochin omistama Fox News on liitetty vahvasti konservatiiviseen uutisointiin. The Pew Research Centerin mukaan amerikkalaiset pitävät Foxia maansa kaikkein ideologisimpana kanavana. Suurelle osalle katsojista Fox on yhtä kuin sen kiivas sanaisimmat studioisännät, BillO’Reilly, Glenn Beck ja Sean Hannity. Liberaalit väittävät Foxin suosion johtuvan siitä, että konservatiivit eivät lue, vaan haluavat tietonsa television kautta.
Foxin alkutaipaleella sen oma uutistuotanto oli melko neutraalia. Muutoksen on nähty kiihtyneen, kun George W. Bushin hallinto alkoirapistua 2000-luvun puolivälistä lähtien. Raportointi on saanut huomattavasti suoraviivaisempia ja ideologisesti latautuneempia piirteitä.
Kanavan johdon mukaan uutisointi ja poliittinen kommentointi tapahtuvat toisistaan riippumatta. Kanavan slogan kuuluu ”Fair & Balanced” (Oikeudenmukaistaja tasapainoista).
Foxin entinen uutistuottaja Charlie Reina kertoi vuonna 2003, että Foxin toimitustyössä ylhäältä alas suunnatuilla muistioilla onkeskeinen rooli. ”Usein ne sisältävät vinkkejä, ehdotuksia ja sääntöjä siitä, millaiset näkökulmat päivän uutisiin valitaan, ja aina tavalla, joka on sopusoinnussa Bushin hallinnon kanssa”, Reina totesi tuolloin.
Vuoden 2010 lopussa julkisuuteen vuosi Fox Newsin varatoimitusjohtajan Bill Sammonin muistio, jossa annettiin ohjeistukset siitä, miten työntekijöiden tulisi käsitellä kiisteltyä terveydenhuoltouudistusta. Sammon ohjeisti väkeään, että heidän tulisi käyttää ”julkisen vaihtoehdon” sijaan aina ilmaisua ”hallituksen ajama sairausvakuutus” tai lyhyemmin ”hallituksen vaihtoehto”. Näin kansan mielipide saataisiin Sammonin mielestä paremmin demokraattien johtamaa hallitusta ja presidentti Barack Obamaa vastaan.
Fox Newsin vastavoima
Fox Newsin vastakohtana voidaan pitää vuonna 1996 käynnistynyttä MSNBC-kanavaa, joka on Yhdysvaltain kolmanneksi katsotuin tv-kanava. MSNBC on konservatiivien roimimisessa vähintäänkin yhtä aktiivinen kuin Fox liberaalien mollaamisessa. Washington Post -lehden media-analyytikko Howard Kurtz toteaa, että MSNBC on viime vuosina selvästi painottunut poliittisesti vasemmalle laidalle, ja kanava profiloi itsensä Foxin vastakohdaksi esittämällä sille vastakkaisia teesejä. MSNBC:n varatoimitusjohtaja Phil Griffin on sanonut muutoksen olleen luonnollinen ja kiistää dogmaattisuuden.
Project for Excellence in Journalism -järjestön vuonna 2008 tekemän tutkimuksen mukaan demokraatit esitettiin MSNBC:n uutisoinnissaselvästi myönteisemmässä valossa kuin republikaanit. Barack Obamaa koskevastauutisoinnista 14 prosenttia oli negatiivista, kun lehdistön keskiarvo oli 29 prosenttia. Republikaanien presidenttiehdokasta John McCainia koskevastauutisoinnista 73 prosenttia oli negatiivista, lehdistön keskiarvon ollessa 57 prosenttia. MSNBC on saanut kritiikkiä muun muassa sloganistaan The Power of Change (Muutoksen voima), jonka on nähty myötäilleen Obaman kampanjaslogania Change.
Katsojalukujen perusteella MSNBC on noussut poliittista keskitietä edustavan CNN:n ohi, mikä osaltaan kertoo tv-demagogian suosiosta.
Kärjistyksiä ja vihapuheita
Perinteinen mielipidepainotteinen talk radio -perinne on saanut potkua internetin tarjoamista uusista jakeluteistä. Erittäin kalliiksi käyvä kilpailu on pakottanut myös tv-kanavat toteuttamaan suorat lähetyksensä puheradion kaltaisesti. Varsinkin paikallisilla radiokanavilla kuulijat voivat yleensä soittaa tai lähettää sähköpostia lähetykseen. Mitä röyhkeämpi viesti on, sitä todennäköisemmin se päätyy lähetykseen, kerrotaan Russ Duncanin ja Joseph Goddardin kirjassa Contemporary America.
Voimakkaista kannanotoista tunnetaan erityisesti oikeiston radiotähdet Glenn Beck ja Rush Limbaugh. Beck isännöi radio-ohjelmaa The Glenn Beck Program, jossa hän on puhunut muun muassa dokumentaristi Michael Mooren tappamisestapaljain käsin, edustajainhuoneen entisen puhemiehen Nancy Pelosin myrkyttämisestäja demokraattien vasempaan laitaan kuuluvan kansanedustajan Dennis Kucinichin polttamisesta elävältä.
Beck syyttääpresidentti Obamaa ”valkoihoisten kulttuurin vihaamisesta”. Obaman neuvonantajia Beck on kutsunut marxilaisiksi, maolaisiksi ja kommunisteiksi. Limbaugh on puolestaan väittänyt Amerikan kuunnelluimmassakeskusteluohjelmassa The Rush Limbaugh Show, että afroamerikkalaiset on järjestelmällisesti koulutettu jo nuorena vihaamaan Amerikkaa. Limbaugh on myös kohahduttanut soittamalla lähetyksessään rasistisen pilkkalaulun ”Barack The Magic Negro”.
Beckin ja Limbaughin edustama oikeistopopulistinen retoriikka on halunnut murtaa kaikkien tuntemaa mielikuvan Obamasta. Hänet halutaan esittää rodullisen, uskonnollisen ja moraalisen vierauden symbolina, toisin sanoen antiamerikkalaisena.
Yhdysvaltain mediassa esiintyvää poliittista retoriikkaa tulisi yrittää ymmärtää maan poliittisen tilanteen ja amerikkalaisille erittäin keskeisen sananvapaustradition kautta.
Myös natsi vertauksia suolletaan ajoittain, ja niitä on käytetty muun muassa kongressiehdokkaiden vaalimainoksissa. Fox Newsin toimitusjohtaja Roger Ailes tyrmistytti The Daily Beast -verkkolehden haastattelussa marraskuussa 2010 syyttämällä julkisen palvelun radiokanava NPR:n väkeä seuraavasti: ”He ovat tietenkin natseja. Heillä on natsiasenne. He ovat natsismin vasen siipi.”
Vihapuheet liittyvät niin sanotun tunnepolitiikan vahvistumiseen. Tunteet ovat nykyään merkittävä motivointikeino poliittisella foorumilla. ”Yksittäiset sutkautukset, koodatut sanat, hiljaiset viestit ja peloilla pelaaminen muodostavat oleellisen osan poliittista kulttuuria Amerikassa”, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola Suomi – USA-lehdessä.
Yhdysvaltojen politiikkaan yhdistetyt vihapuheet ova tkorostuneet tammikuussa tapahtuneen Arizonan ampumatapauksen seurauksena. Tuomas Niskakangas muistuttaa, että toisten poliitikkojen uhkailu on Yhdysvalloissa poikkeuksellista ja siihen suhtaudutaan vakavasti.
”Politiikka on toki kärjekästä. Erityisen ansiokkaitayhdysvaltalaiset poliitikot ovat muiden sanojen vääristelemisessä ja asiayhteydestä erottamisessa. Myös puolueelliset sanomalehdet, aikakauslehdet ja tv-kanavat tekevät tätä paljon”, Niskakangas selostaa.
Puoluejako määrittää retoriikkaa
Yhdysvaltain kaksipuoluejärjestelmä takaa sen, että Pohjoismaiden järjestelmien kaltaista vakaata tasapainoa ei poliittisessa sanailussa juuri esiinny. ”Yhdysvaltain mediassa esiintyvää poliittista retoriikkaa tulisi yrittää ymmärtää maan poliittisen tilanteen ja amerikkalaisille erittäin keskeisen sananvapaustradition kautta”, muistuttaa lehdistösihteeri Kari Mokko Yhdysvaltain Suomen suurlähetystöstä.
Mokko uskoo, että mediaympäristön polarisaatio ja uuden median vaatimukset, kuten nopeatempoisuus sekä tarve kasvattaa mainostuloja sekä levikkiä, takaavat sen, että huomattava osa poliitikkojen ja hallinnon johtavien virkamiesten ajasta menee erilaisten kommenttien jatkuvaan laukomiseen ja vastapuolen kärjistysten kumoamiseen. Oikean ja väärän amerikkalaisuuden määrittely tulee luultavasti jatkumaan ja esimerkiksi systemaattiselle pitkän linjan talous- ja ulkopolitiikan suunnittelulle jää yhä vähemmän aikaa.
Samalla pitää muistaa, että Yhdysvalloissa on laaja riippumattomien äänestäjien poliittinen keskusta, joka on ratkaisevassa asemassa vaaleissa. ”Kansan valinnat ovat ymmärrettäviä, koska valinnan varaa on. Jos äänestät republikaaneja, katsotko uutisesi liberaalien tv-tähtienjuontamana ja päinvastoin? Tuskin”, kiteyttää Mokko.
Kirjoittaja on vapaa toimittaja
Suomessa korostetaan mielellään menneitä mainetekoja rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan saralla. Tilanne ei kuitenkaan ole aivan niin valoisa kuin juhlapuheet ja viralliset lausunnot antavat ymmärtää.
Ongelman ytimen muodostavat kriisinhallinnan epäselvä tavoitteenasettelu ja tahtotila. Suomen on nykyisin vaikea viestiä toimintaansa sekä omille kansalaisilleen että kansainvälisille kumppaneilleen. Kriisinhallinnan tarina ei toimi.
Vuoden 2009 turvallisuusselonteon mukaan kriisinhallinta on ”keskeinen Suomen turvallisuuspolitiikan keino”. Mutta miksi Suomi oikeastaan osallistuu kriisinhallintaan? Yleisellä tasolla osallistumisen perusteet ja tavoitteet vaikuttavat selviltä: kriisinhallinnalla tuetaan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan päämääriä; kriisinhallinta on sekä kansainvälisen vastuun kantamista että Suomen turvallisuuden rakentamista. Sen sijaan linjaukset siitä, missä ja miten Suomen pitäisi osallistua uupuvat.
Kokonaisvaltaisessa kriisinhallintastrategiassa osallistumisen kriteereiksi mainitaan kriisialueiden merkittävyys Suomen tavoitteiden kannalta, lisäarvon ja vaikuttavuuden saavuttaminen ja osallistumisen merkitys Suomen turvallisuuden ja ”muiden kansallisten intressien” kannalta. Avoimeksi jää, mitkä ovat nämä kansalliset intressit ja merkittävät kriisialueet, ja millaista lisäarvoa ja vaikuttavuutta tavoitellaan.
Vaikuttaakin siltä, että päätökset osallistumisesta ja sen muodosta tehdään tapauskohtaisesti kulloisenkin päivänpoliittisen tilanteen mukaisesti. Siviilikriisinhallinnassa on tyydytty lukumäärän kasvattamiseen, sotilaallisesti jatketaan ulkopoliittisten ”panttipataljoonien” lähettämistä.Päätöksentekokoneiston ulkopuolelta katsottuna Suomen kriisinhallintaosallistuminen näyttää helposti päämäärätiedottomalta ajelehtimiselta operaatiosta toiseen.
Vastaavasti julkinen viestintä operaatioihin osallistumisesta on heikkoa. Erityisesti Afganistanin Isaf-operaatioon liittyvä keskustelu on osoittanut, etteivät valtiojohdon linjausten perusteet välity riittävän selvästi hallinnon ulkopuolelle. Nyky-yhteiskunnassa hallinnon pidättyvyys julkisesta keskustelusta tulkitaan helposti salailuksi, mikä on omiaan heikentämään kansalaisten luottamusta.
Tämän voi katsoa jo osaksi tapahtuneen. Ylen vuodenvaihteessa tekemässä kyselyssä kriisinhallinta oli suosituimpia leikkauskohteita. Julkisen tuen voi olettaa edelleen heikkenevän, mikäli Suomen osallistuminen Isafin kaltaisiin ”vaativiin kriisinhallintaoperaatioihin” yleistyy eikä mukanaolosta pystytä käymään aitoajulkista keskustelua.
Täsmällisten tavoitteiden puuttuessa myöskään kriisinhallinnan vaikuttavuutta ei voida systemaattisesti arvioida, oli kyse sitten yksittäisestä operaatiosta tai Suomen osallistumisen kokonaisuudesta. Nykyinen lähestymistapa korostaa lukumääriä, kustannuksia ja poliittisia pisteitä. Sen sijaan kriisinhallinnan vaikuttavuus itse kriisialueilla on jäänyt vähälle huomiolle. Myönteistä kuitenkin on, että eduskunta on edellyttänyt vaikuttavuuden käsittelyä osana kaikkia kriisinhallinnasta annettavia selvityksiä.
Tavoitteiden ja vaikutusten sijaan keskustelu kääntyy Suomessa nopeasti kriisinhallinnan välineisiin. Sen sijaan, että lähtökohtana olisivat kriisialueen todelliset tarpeet, ja mitä Suomi haluaa asialle osaltaan tehdä, siirtyy huomio nopeasti operaatioon lähetettävien sotilaiden ja siviiliasiantuntijoiden määrään.
Vaikutuskeskeistä ajattelua heikentää myös syvään juurtunut jako siviilikriisinhallintaan ja sotilaalliseen kriisinhallintaan. Se estää osaltaan hahmottamasta siviilikriisinhallinnan ja kehitysyhteistyön moninaisuutta. ”Siviili + sotilas = kokonaisvaltaisuus” -yhtälössä kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan perusajatus, eli kaikkien käytössä olevien instrumenttien ja toimijoiden koordinaatio yhteisten strategisten päämäärien saavuttamiseksi, jää toteutumatta.
Kehittämisen edellytykset
Seuraavan hallitusohjelma- ja selontekokierroksen yhteydessä tulisi nykyistä täsmällisemmin määritellä, miksi kriisinhallintaa tehdään, millaisten kriteerien mukaan päätetään osallistumisesta operaatioihinja mitkä ovat Suomelle tarkoituksenmukaisimmat tavat osallistua. Myös mahdolliset epäsuorat tavoitteet, kuten kansainvälisen arvostuksen kasvu tai sotilaallisen kokemuksen saaminen, olisi määriteltävä selvemmin.
Kun tavoitteen asettelu on selkeämpää, voidaan osallistumisesta kriisinhallintaan päättää johdon mukaisemmin ja läpinäkyvämmin sekä viestiä tehokkaammin julkisuudessa. Samalla hallinnonaloille tulisi yhtenäiset perusteet arvioida kriisinhallinnan vaikutuksia ja kehittää kriisinhallintaa pitkällä aikavälillä.
Kriisinhallinnan tavoitteiden tulisi perustua ensisijaisesti konfliktialueilla tavoiteltaviin tuloksiin. Kriisinhallintastrategian sijaan Suomella voisi olla ”Strategia konfliktin ehkäisyyn ja rauhanrakentamiseen hauraissa valtioissa”.
Esimerkiksi Kanada ja Tanska ovat jo valinneet tällaisen ilmiö- tai vaikutuslähtöisen otteen. Vaikutuslähtöisyyttä tukisi kriisinhallintastrategiassa ehdotetun vakautusrahaston perustaminen. Lisäksi pitäisi harkita Britannian, Hollannin ja Tanskan mallin mukaista poikkihallinnollista vakautusyksikköä.
Uudet rakenteet ovat tarpeen, jotta sotilaallisen ja siviilikriisinhallinnan sekä kehitysyhteistyön resursseja voidaan käyttää aiempaa suunnitelmallisemmin yhteisiä tavoitteita tukeviin ohjelmiin pääkohdealueilla. Tällaisia olisivat esimerkiksi moniulotteiset tukipaketit turvallisuussektorin uudistamiseksi. Jotta vakautusrahasto ja -yksikkö voisivat toimia tehokkaasti, tarvittaisiin linjauksia maantieteellisistä ja temaattisista painopisteistä.
Kriisinhallinnan kansallisen kehittämisen tulisi pohjautua analysoituun käsitykseen siitä, millaisia kriisinhallintakykyjä tulevaisuudessa tarvitaan ja miten kyvyt parhaiten tuotetaan. Myös suunnittelu-, arviointi- ja johtamismenetelmien tulisi perustua laadukkaaseen tutkimukselliseen pohjaan. Siksi poikkihallinnollista kriisinhallinnantutkimus-ja kehittämistoimintaa tulisi tukea merkittävästi nykyistä enemmän.
Kirkkaaseen omaan näkemykseen perustuen Suomen tulisi myös aktiivisemmin edistää kriisinhallinnan kehittämistä kansainvälisissä järjestöissä ja tarjota tukeaan konfliktista toipuvien maiden omien rakenteiden vahvistamiselle.
Kriisinhallinnan uusi tarina?
Suomalaisen kriisinhallinnan ongelmat ja kehittämismahdollisuudet palaavat kysymykseen tavoitteista ja tarinasta. Vanhan rauhanturvaamisen tarinan mukaan puolueeton Suomi toimi konflikteissa lääkärinä, ei tuomarina. 1990-luvulla tarinaksi riitti asemoituminen länteen, pyrkimys EU:n ytimeen ja Nato-kumppanuus.
Tällä hetkellä Suomen kriisinhallintatoiminnan suuri tarina joko ei välity tai sitä ei ole. Suomella ei ole edellytyksiä kriisinhallinnan eturiviin henkilöstön tai rahoituksen määrällä mitattuna. Sen sijaan panostamalla kehitystyöhön Suomella on mahdollisuus kokoaan suurempaan vaikuttavuuteen.
Mikäli kriisinhallintaa todella pidetään niin tärkeänä kuin juhlapuheiden perusteella voi ymmärtää, on myös sen kehittämiseen panostettava– sekä resursseja että poliittista tahtoa.
Oskari Eronen on neuvonantaja ulkoministeriössä
Jari Mustonen on Kriisinhallintakeskuksen vs. tutkimus- jakehittämisjohtaja
Markus Peltola toimi kirjoitushetkellä MATINE:n tutkijana jatyöskentelee tällä hetkellä pääesikunnassa
Ulkopoliittisessa instituutissa toimii ohjelmakaudella 2011– 2013 kolme tutkimusohjelmaa, eli Euroopan unionin, EU:n itäisen naapuruston ja Venäjän sekä globaalin turvallisuuden ohjelmat. Kansainvälisen ilmasto- ja ympäristöpolitiikan kysymykset leikkaavat läpi koko instituutin tutkimusalan. Ne ovat keskeisellä sijalla yhtä hyvin EU:n, Venäjän kuin globaalin turvallisuuden politiikan kannalta. Siksi kansainvälistä ilmastopolitiikkaa koskeva tutkimus on haluttu liittää suoraan näiden tutkimuskohteiden yhteyteen, eikä pitää ohjelmarakenteessa niistä irrallaan.
Näin vahvistamme ilmastopolitiikan kokonaisvaltaista ymmärtämistä osana valtioiden ja muiden kansainvälisten toimijoiden laajempaa poliittista ja taloudellista agendaa.
Kirjoittaja on Ulkopoliittisen instituutin johtaja.