Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Afrikan uusi voimanainen

Teksti:
Julkaistu: 23.3.2013
KUVA : WORLD BANK PHOTO COLLECTION / FLICKR

Pörssillä on usein paha kaiku pien­eläjien keskuudessa. Näin ei ole enää Etiopiassa, jossa raaka-ainepörssin perustaminen on parantanut monien maanviljelijöiden tuloja. Aikaisemmin viljelijöiden oli hankala löytää ostajia, tai ostajat yrittivät keplotella viljelijöitä myymään liian halvalla. Vilja ja pavut eivät tavoittaneet ruuan tarvitsijoita. Tuloksena oli esimerkiksi vuoden 2002 nälänhätä, joka seurasi kahta loistavaa satovuotta.

Etiopian maatalouspörssin perustivuonna 2008 etiopialaissyntyinen eko­nomisti Eleni Gabre-Madhin. Hän tutki ensin Stanfordin yliopistossa ja Maailmanpankissa ruokamarkkinoita – ja päätyi siihen, että ruokapulan rat­kaisussa keskitytään aivan liiaksi ruuan tuotantoon jakeluongelmien sijaan.

Etiopian raaka-ainepörssin kautta 2,4 miljoonaa pienviljelijää on saanut tuotteitaan markkinoille. Pörssi takaa, että viljelijät saavat maksunsa kauppaa seuraavana päivänä ja ostajat sitä, mitä tilasivat. Lisäksi viljelijät voivat tarkistaa tuotteiden päiväkohtaisen hinnan pörs­sistä, jolloin ostajan on vaikea vedättää hinnoissa vaikkapa syrjäkylän kahvin­tuottajaa.

Kuusi muuta Afrikan maata valmis­telee nyt samanlaisen pörssin perusta­mista. Gabre-Madhin johtaa Nairobiin perustamaansa Eleni lcc -yritystä, joka vie pörssin mallia uusiin maihin. Myös investointipankki Morgan Stanley on innostunut Afrikan ruokamarkkinoista, sillä se on sijoittanut Gabre-Madhin yri­tykseen viisi miljoonaa dollaria.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu