Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Amerikkalaisia aseita islamisteille

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 28.3.2015

Yhdysvallat epäröi pitkään Syyrian kansannousun jälkeen ennen kuin aloitti aseavun maan oppositiolle. Nyt pel­ko siitä, että aseet päätyisi­vät ääri-islamisteille, näyttää toteutuneen.

Syyrian maltilliset kapinal­liset kokivat marraskuussa vakavan takaiskun, kun isla­mistijärjestö Jabhat al-Nusra valtasi Pohjois-Syyriassa kah­den oppositioryhmittymän, Syyrian kapinallisten rintaman ja Harakat Hazmin, hallussa olleet alueet.

Osa maltillisten aseistapäätyi jihadistien käsiin. Yhdysvallat oli aiemmin viime vuonna toimittanut kapinal­lisille raskaita aseita, kuten panssarintorjuntaohjuksia.

Irakin puolella ääri-islami­lainen Isis-järjestö valtasi jo viime kesänä Irakin armeijan tukikohtia ja sai haltuunsa panssaroituja Humvee-sotilasajoneuvoja ja muuta aseistusta, jota Yhdysvallat oli Irakin armeijalle toimittanut.

Viime syyskuussa Yhdysvaltain ulko­ministeri John Kerry ilmoitti Washingtonin suunni­telmasta kouluttaa ja varus­taa 5 000 kapinallistaistelijaa taistelemaan Isisiä vastaan. Tiettävästi koulutukseen on kuitenkin löytynyt vain vähän halukkaita. Valtaosa kapinal­lisista pitää edelleen Syyrian hallintoa ensisijaisena vihollise­naan, vaikka Yhdysvallat on la­kannut vaatimasta presidentti Bašar al-Assadin luopumista vallasta.

Monet syyrialaiset kokevat Yhdysvaltain pettäneen heidät: Yhdysvallat on luvannut tukea maltillisia kapinallisia mutta käytännössä tukenut heitä niin vähän, etteivät he ole pysty­neettaistelemaan tehokkaas­ti Syyrian hallintoa ja Isisiä vastaan.

 

Kirjoittaja on konflikteihin erikoistunut vapaa toimittaja.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa