Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Amerikoiden läpitunkematon liitos

Teksti:
Julkaistu: 19.9.2013

Ne, jotka suunnittelevat matkustamis­ta Amerikan mantereen halki poh­jois–eteläsuunnassa, kohtaavat visaisen pulman Panaman ja Kolumbian rajalla. Maiden välillä ei ole tieyhteyttä, ja Da­riénina tunnettu rajaseutu on lähes läpi­tunkematonta sademetsää ja suoaluetta.

Darién katkaisee Amerikoiden halki kulkevan Pan-American Highwayn kes­ken. Puuttuvan osuuden rakentamista on aika ajoin harkittu, ja Kolumbia on kan­nattanut tiehanketta, mutta Panama on toistaiseksi vastustanut sitä ympäristö- ja turvallisuussyistä. Pelkona on, että tie helpottaisi niin hankalien kotieläintautien kuin huumeiden salakuljettajien matkaa Etelä-Amerikasta Väli-Amerik­kaan ja edelleen pohjoiseen.

Tien puutteen ansiosta Dariénin luonto on monipuolista. Matkakohteeksi sitä voi kuitenkin suositella vain kaik­kein rämäpäisimmille, sillä alueella ma­jailee huumeiden salakuljettajia, vasem­mistolaisia Farc-sissejä ja oikeistolaisia puolisotilaallisia ryhmittymiä. Alueelle uskaltautuneita on kidnapattu.

Seikkailunhaluisia yrittäjiä kuitenkin riittää. Dariénin halki on kuljettu niin jeepillä, polkupyörällä kuin jalkaisin. Erikoisimpiin kulkijoihin kuuluu yh­dysvaltalainen matkasaarnaaja Arthur Blessitt, joka selvitti tiensä viidakon lä­pi vuonna 1979 jalkaisin kantaen muka­naan isoa puista ristiä.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu