Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Matkaopas

Belgrad maistuu elämältä

Kafanoissa puhutaan talouskriisistä mutta syödään tuhdisti.

Teksti:
Julkaistu: 31.3.2015
KUVA: DENNIS JARVIS/FLICKR

Belgradin itäeuroop­palaisen arkkitehtuu­rin rosoinen roman­tiikka ja balkanilainen elämännälkä tekevät kaupungista yhden Euroopan nousevista tähdistä. Belgradiin ei tulla etsimään arkkitehtuu­risia helmiä, mutta Serbian pääkaupunki voittaa monet läntisemmät eurooppalaiskaupungit tunnelmallaan.

Mistä löytää kaupungin sielun?

Elämä Belgradissa keskittyy kafanoihin. Kafana on sekoitus kahvilaa, pubia ja ravintolaa. Kantakafanat periytyvät parhaimmillaan sukupolvilta toisille ja ovat sosiaalisille ser­beille usein omaa olohuonetta rakkaampia. Kafanapöytien ääressä puhutaan jokapäiväisestä elämästä: perheestä, naapureista, harrastuksista ja politiikasta. Serbit ovat uteliai­ta: he kysyvät lempielokuvaasi ja kertovat sen perusteella, millainen ihminen olet.

Mistä puhutaan?

Kafanoiden kuumimpia puheenaiheita ovat tällä hetkellä Serbian talouskriisi ja keskustaoikeistolaisen Edistyspuolueen johtaman hallituksen säästötoimet. Vaikea työttömyys, palkkojen ja eläkkeiden leikkaukset sekä sähkön ja energian hinnan kallistuminen herättävät kysymyksiä siitä, miten hallitus aikoo turvata kansalaisten tulevaisuuden. Kaikesta huolimatta hallituksella on vielä kansan enemmistön tuki. Heikkoa oppositiota johtaa keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue, eikä oppositio saa kriittistä ääntään kuuluville.

Mihin mennä syömään?

Yksi kaupungin perinteisistä kafanoista on Kalenić, joka tarjoaa erinomaista serbialais­ta ruokaa. Kannattaa kokeilla paikan erikoisuutta kolenicaa, sian potkaa, paikallisia kebabeja eli ćevapeja tai lihamuhennosta eli mućkalicaa. Serbialainen ruoka ei ole ke­vyttä, mutta maukasta se on.

Matkailijan kannattaa rohkeasti jututtaa myös kaupungin taksikuskeja. Kahdenkymmenen minuutin matkan aikana lentokentältä keskustaan ehtii kuulla mielipiteen niin maan sisäpolitii­kasta, Kosovosta, säästä kuin Serbian EU-integraatiosta ja Venäjästä.

Belgrad ei ole aiheetta tun­nettu vilkkaasta yöelämästään. Parhaat jokinäkymät avautu­vat kymmenistä ravintola- ja yökerholaivoista splavoista, jotka sijaitsevat kaupunkia halkovien Savan ja Tonavan rannoilla. Zemunin kaupunginosassa sijaitsevaan paikallisten suosimaan Reka-ravintolaan kannattaa mennä illalla aidon serbialaisen tunnelman vuoksi. Ilta toisensa jälkeen ravintolan bändi saa ihmiset tanssimaan ruokailun lomassa ja laula­maan balkanilaisia ikivihreitä.

Trendikästä Belgradia tarjoavat Sava-joen keskustan puoleiselle rannalle entiseen teollisuusrakennukseen avatut ravintolat, joiden ruokalistoilta löytyy vaihtoehtoja japanilai­sesta meksikolaiseen. Suoma­laiseen illallisaikaan tottunei­den ei kannata hämmentyä, vaikka ravintolat olisivat tyhjiä iltakahdeksalta. Serbialaisten illallisaika alkaa aikaisintaan yhdeksältä.

 

Kirjoittaja on lähetystösihteeri Suomen Belgradin-suurlähetystössä.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu