Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Brexitin mentävä aukko budjetissa

Teksti:
Julkaistu: 1.12.2016

Euroopan unioni joutuu uudistamaan budjettiaan merkittävästi. Britannian lähtö jättäisi EU:n laskelmien mukaan vuosibudjettiin noin 18 miljardin euron loven. Se on noin 12 prosenttia budjetista.

Vielä ei ole tiedossa, miten puuttuvat rahat kerättäisiin, sanoo europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) Hän toimii Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan varapuheenjohtajana.

Britannian EU-ero astuu voimaan aikaisintaan kahden kuluttua eroneuvotteluiden aloittamisesta. Suomalaisten europarlamentaarikoiden mukaan neuvottelut Britannian ja unionin välillä eivät todennäköisesti pääse alkamaan vielä keväällä.

Politico-lehden diplomaattilähteisiin perustuvien laskemien mukaan Britannia joutuu maksamaan EU:lle ennen lähtöään 55–65 miljardia euroa olemassa olevien sitoumusten mukaisesti. Britannia on esimerkiksi velvollinen maksamaan EU-virkamiesten eläkkeitä.

EU on sitoutunut ensi vuoden budjetissaan 158 miljardin euron määrärahoihin. Sarvamaan mielestä budjetti on vaatimaton. Se on parlamentin ja jäsenmaiden kompromissin tulos.

Suurin osa budjetista käytetään maatalouden, köyhempien alueiden ja talouskasvun tukemiseen. Ensi vuonna EU tekee lisäpanostuksia nuorison työllistämiseen ja maahanmuuton hallintaan.

EU:n talousarvio perustuu monivuotiseen rahoituskehykseen. Seuraava kehyskausi alkaa 2021. Italian entisen pääministerin ja pitkäaikaisen EU-komissaarin Mario Montin vetämä työryhmä pohtii EU:n tulevia rahoitusvaihtoehtoja. Sarvamaan mukaan tulokset ovat toistaiseksi jääneet laihoiksi.

Sarvamaa katsoo EU:n olevan vaikeassa tilanteessa brexitin takia, ja lisää ongelmia voi tulla ensi keväänä Ranskasta. Huoli EU:n hajoamisesta on suuri, jos populistinen Kansallinen rintama voittaa Ranskan presidentinvaalit.

”EU:n on vallannut suorainen hysteria [Donald] Trumpin vaalivoitosta. Se on aivan turhaa, kun oma talokin on sekaisin.”

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa