Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Kolumni

Cameronin heikko kapina

SNP toivonee, että Britannia unissakävelisi ulos eu:sta.

Teksti:
Julkaistu: 22.6.2015

Kirjoittaja

Kirjoittaja työskentelee vapaana toimittajana Lontoossa.

Koska konservatiivit voittivat Britannian vaalit, hallitus yrittää aloit­taa uudet neuvottelut Britannian ja EU:n suhteista. Neuvottelu­tulosten perusteella on tarkoitus panna toimeen kansanäänestys Britannian EU-jäsenyydestä vuoden 2017 loppuun mennessä.

Konservatiivit saivat Britannian vaaleissa odotusten vastaisesti niukan enemmistön parlamentin alahuoneeseen, ja David Cameron jat­kaa pääministerinä. Vaalikampanjassaan Cameron teki selväksi, ettei hän suostu kompromissiin EU-neuvotteluista tai EU-kansanäänestyksestä. Häntä tukevat oikeistopopulistinen, EU-vastainen itsenäisyyspuolue Ukip ja ilmeisesti myös mahtavan vaalivoiton Skotlannissa saanut Skotlannin kansallispuolue SNP.

SNP toivonee, että Britannia unissakävelisi ulos EU:sta. Tämä antaisi nationalisteille hyvän syyn vaatia uutta kansanäänestystä Skotlannin itse­näisyydestä, sillä Skotlanti haluaa jäädä Euroopan unioniin.

Kansanäänestys ei kuitenkaan välttämättä merkitse brittien lähtöä EU:sta.

London School of Economicsin tutkimukset ja eräät mielipidetiedustelut näyttävät, että britit alkavat suhtautua EU-jäsenyyteen aiempaa vähemmän penseästi.

Lisäksi Cameron on luvannut puoltaa jäsenyyden säilyttämistä, jos EU:n kanssa käytävien neuvottelujen tulos miellyttää häntä.

Cameron tunnettiin euroskeptikkona jo hänen noustessaan konserva­tiivien ja liberaalidemokraattien koalitiohallituksen pääministeriksi vuonna 2010. Tuolloin hän toivoi avoimesti, että konservatiivien EU-vastainen oi­keisto pitäisi pienempää ääntä, sillä kysymys jakoi puolueen pahasti ja sai äänestäjät haukottelemaan sekä sijoittajat pelästymään.

Ukipin nousu muutti kaiken. Toisin kuin useimmat muut EU-maat, Britan­nia ei työväenpuolueen johtamana ollut säätänyt siirtymävaihetta Keski- ja Itä-Euroopan maista työn perässä tuleville maahanmuuttajille, kun unioni laajentui vuonna 2004. Maahan muutti vuoteen 2009 mennessä puolitoista miljoonaa itäeurooppalaista.

Taloudellisesti se oli Britannialle hyväksi, mutta pisti julkiset palvelut ahtaalleja traumatisoi äänestäjiä.

Kun Ukip keksi yhdistää maahanmuuttokysymyksen EU-jäsenyyteen, konservatiivien EU-vastainen oikeistosiipi painosti Cameronin lupaukseen uusista neuvotteluista ja kansanäänestyksestä.

Cameron tyytynee ajamaan läpi maahanmuuttajien sosiaaliturvan rajoit­tamista neljän ensimmäisen vuoden aikana. Alun perin hän halusi rajoittaa koko mahanmuuttoa EU:sta, mutta Saksan liittokansleri Angela Merkel on tehnyt selväksi, että se ei kerta kaikkiaan ole mahdollista.

Toiseksi Cameron pyrkinee palauttamaan osan EU:n tasolle siirretystä vallasta Lontooseen. Lehtitietojen mukaan hän saattaa jopa pyrkiä sopi­mukseen, joka antaisi Britannialle erioikeuden sanoutua irti kaikesta EU:n vallan lisäämisestä saarivaltakunnassa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu