Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Matkaopas

México: Chiliä ja heinäsirkkoja

Pääkaupunki México on monsterikaupunki, jonka läpiajo voi kestää kolme tuntia.

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 13.9.2017

1. Mistä löytää kaupungin sielun?
Ruuhkaisessa miljoona­kaupungissa kannattaa matkustaa metrolla.

Samalla penkkirivillä voi nähdä Polancon liikemieskaupunginosaan suuntaavan bisneshain, Garibaldi-aukiolla soittavan Mariachi-kansanmuusikon ja alkuperäisväestöön kuuluvan perheenäidin. Moni voi litkiä Coca-Colaa, sillä Meksikossa juomaa juodaan eniten maailmassa väkilukuun nähden.

Metrossa sukupuolesta voi olla joko haittaa tai hyötyä: ruuhka-aikoina osa metrolaiturista erotetaan pinkillä portilla, josta päästetään kulkemaan vain naiset ja lapset. Erottelun tarkoituksena on sekä antaa tilaa täpötäysissä metrovaunuissa että ennaltaehkäistä naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää.

Metron erikoisuuksiin kuuluvat myös kaupustelijat, jotka myyvät muutamalla pesolla kaikkea purukumeista kynsileikkureihin.

2. Mistä puhutaan?
Kierrätyksestä. Heinäkuun alussa kaupungissa astui voimaan uusi laki, joka velvoittaa kierrättämään jätteet. Uusi järjestelmä on aiheuttanut hämmennystä, sillä roska-autot keräävät päivittäin vain osan jätteistä. Esimerkiksi biojätettä kerätään ainoastaan tiistaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Asukkaat ovat moittineet uutta järjestelmää epäselväksi. Yhdeksän miljoonan asukkaan kaupungissa syntyy päivittäin 13 000 tonnia jätettä, josta tällä hetkellä vain noin 10 prosenttia kierrätetään. Kaatopaikkojen aiheuttamat päästöt ovat suuri ongelma saasteista kärsivällä metropolialueella.

Kestopuheenaiheita ovat väkivalta ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump. Meksikon presidenttiä Enrique Peña Nietoa on syytetty liian myötäilevästä suhtautumisesta naapurimaan johtajaan.

3. Minne mennä syömään?
Mercedin markkinoilla (Mercado de la Merced) kierros kannattaa aloittaa ihailemalla raaka-aineita: chilejä on kymmeniä eri laatuja ja limejä vuoriksi asti. Perinteisiä erikoisherkkuja, kuten heinäsirkkoja ja toukkia, säilytetään valtavissa juuttisäkeissä.

Suuri nälkä kannattaa säästää markkinoiden taco-kojuihin eli taquerioihin. Meksikossa lihasta käytetään kaikki osat, ja tacojen täytteeksi kokeilunhaluisempi valitsee esimerkiksi aivoja tai silmiä. Taatusti herkullinen vaihtoehto on Tacos al pastor eli kebabia meksikolaiseen tyyliin. Ruoan ovat Meksikoon tuoneet libanonilaissiirtolaiset.

Hygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä matkailijaa vaanii Venganza de Moctezuma eli »Moctezuman kosto». Nimi juontaa juurensa aikaan, jolloin espanjalaiset saapuivat valloittamaan Meksikoa. Legendan mukaan atsteekkihallitsija Moctezuman langettaman kirouksen seurauksena tuhannet valloittajat sairastuivat ripuliin ja kuolivat. Turisti voi toki selvitä vähemmällä.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa