Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Matkaopas

Dakar on nuorekas metropoli Afrikan läntisessä niemennokassa

Senegalin pääkaupunki Dakar tarjoaa taidetta ja eläväistä tunnelmaa.

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 12.3.2020

1. Mistä löytää kaupungin sielun?

Kolmen ja puolen miljoonan asukkaan Dakar on väestöltään nuori afrikkalainen metropoli, joka houkuttelee sekä opiskelijoita että muualta maasta saapuvia työnhakijoita. Elämää kuhisevasta tunnelmasta saa parhaiten kiinni kaduilla, toreilla ja paikallisissa pikkuravintoloissa, kun vain uskaltaa heittäytyä ihmismassaan ja liikennevilinään ja alkaa puheisiin asukkaiden kanssa – senegalilainen kulttuuri on vieraanvarainen ja avoin.

Aloita esimerkiksi Tilènen torilta, jolta löydät värejä, tuoksuja ja makuja inhimillisessä mittakaavassa, toisin kuin Sandagan valtavilta markkinoilta. Väkimäärästä huolimatta Dakarissa pyykit pestään pihalla käsin ja jossa liikenneympyrässä voi törmätä vapaana käyskenteleviin vuohiin. Ydinkeskusta sijaitsee pienellä Atlantin ympäröimällä niemennokalla, mikä tekee liikenteestä kaoottista ja hidasta, mutta ilmastosta miellyttävän merellisen. Kun metropoli uuvuttaa, hyppää autottomalle Goréen saarelle ajavaan lauttaan.

2. Mistä puhutaan?

Presidentti Macky Sallin suunnitelmat uuden hallinnollisen keskuksen rakentamisesta 30 kilometrin päähän Dakarista ovat saaneet dakarilaiset pyörittelemään päätään jo usean vuoden. Diamniadion pikkukaupunkiin on viiden viime vuoden aikana noussut valtava konferenssikeskus, Radisson-hotelli, urheilu­areena, asuintaloja ja toimistorakennuksia, joihin eri ministeriöiden on tarkoitus vähitellen muuttaa.

Visio uudesta, satoja tuhansia työpaikkoja tarjoa­vasta modernista kaupungista on kolhiintunut muun muassa siksi, että paikallisjunan rakennustyöt ovat myöhästyneet pahasti. Valtavista liikenneruuhkista kärsivät dakarilaiset eivät toistaiseksi ole innostuneet ajatuksesta kulkea päivittäin kauas töihin – saati muuttaa toistaiseksi palvelujen ulottumattomissa olevaan autioon kaupunkiin.

3. Missä viettää vapaa-aikaa?

Dakar tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen länsiafrikkalaiseen taiteeseen. Vuonna 2018 avattu, kiinalaisin varoin rakennettu Musée des civilisations noires esittelee sekä maanosan kulttuuriperintöä että nykytaidetta säännöllisesti vaihtuvissa näyttelyissä. Kuvanveistäjä Ousmane Sow’n kotitaloon avattu museo on niin ikään vierailun väärti.

Valtavista ihmisveistoksistaan tunnettu Sow oli afrikkalaisen taiteen suurimpia nimiä. Village des Arts -taiteilijakylä tarjoaa puolestaan suoran kosketuksen senegalilaistaiteilijoiden nykytuotantoon. Täällä pääset halutessasi myös juttelemaan taiteilijoiden kanssa. Jatka matkaa kansankortteli Médinaan, jossa katutaide komistaa useiden rakennusten seiniä. Ja jos satut kaupunkiin huhtikuussa 2020, käy katsastamassa maanosan nousevat nimet Dak’Art biennaalista.

Senegalin Dakar kasvaa nopeasti.
Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa