Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Demokraateilla tähdet kohdallaan

Teksti:
Julkaistu: 25.5.2018

Tilastojen valossa demokraattien vaalivoitto Yhdysvaltain marraskuun välivaaleissa näyttää todennäköiseltä. Uutistoimisto Bloomber­gin alkuvuodesta tekemän laajan selvityksen mukaan historia, demografia ja kansallinen ilmapiiri viittaavat siihen, että demokraatit saisivat enemmistön edustajainhuoneeseen. Sen sijaan senaatissa republikaanien valta-aseman vieminen on vaikeampaa.

Bloombergin mukaan Valkoista taloa kulloin­kin hallitseva puolue on toisen maailmansodan jälkeen menettänyt välivaaleissa keskimäärin 26 paikkaa. Nyt demokraatit tarvitsisivat 24 paikkaa edustajainhuoneen enemmistöön. Reutersin ja Ipsosin huhtikuussa julkaiseman mielipidetiedustelun mukaan iäkkäät, valkoiset ja koulutetut äänestäjät, jotka avittivat Donald Trumpin vaalivoittoa, ovat kääntyneet demo­kraattien tukijoiksi. Toisaalta suotuisa talous­kasvu voi tukea republikaaneja.

CNN:n mukaan avainkysymys on se, kuinka demokraatit saavat puolelleen valkokaulusäänestäjät perinteisillä republikaanien valta-alueilla ja toisaalta maaseudun ja työläisalueiden äänet demokraattiosavaltioissa. Uutiskanava arvioi, että demokraateille vaikea pala ovat vähän koulutetut valkoiset nai­set, jotka olivat kriittisiä Trumpia kohtaan presidentinvaaleissa mutta ovat sittemmin tyytyneet häneen.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa