Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Kirja

Diginatiivia terrorismia

Teksti:
Julkaistu: 16.12.2015

Äärijärjestö Isis ei todennäköisesti olisi syntynyt, selviytynyt ja laajentunut ilman digiteknologian suomia mahdollisuuksia, väittää palestiinalaissyntyinen pitkän linjan toimittaja ja kirjailija Abdel Bari Atwan. Hän on käynyt kirjaansa varten nettikeskusteluja Isis-järjestössä eri tasoilla toimivien henkilöiden kanssa.

Isis käyttää internetin sosiaalisia foorumeita ja Tor-verkkoa rekrytoinnista ja propagandasta sotilaallisten ohjeiden antamiseen. Isis-taistelijat tavoittelevat perinteistä kalifaattia, mutta ovat läppäreidensä, mobiililaitteidensa ja videopelimäisiä kuvia tallentavien GoPro-kameroidensa kanssa täysiverisiä diginatiiveja.

He tietävät, kuinka esittää jihadistinen kertomus ja Isisin kalifaatti utopiana: totuuden, oikeudenmukaisuuden ja kaltoin kohdeltujen suojelijana.

Bari Atwanin mukaan tarkoituksena on luoda mielikuva jihadista arkipäiväisenä olotilana. Kuvat ja kieli ovat 2000-luvun urbaania kulttuuria rap-riimeineen (ilman kiellettyä musiikkia). Ne luovat tunnetta veljeydestä ja jengimäisestä yhteenkuuluvuudesta.

Abdel Bari Atwan: Islamic State: The Digital Caliphate. Saqi 2015, 241 s.

Isisin videot ovat tunnettuja pöyristyttävästä väkivallasta. Isisille raakalaismaisuus on harkittua: tarkoitus on levittää kauhua ja toisaalta rekrytoida taistelijoita näyttämällä, että järjestö menestyy, Bari Atwan arvioi.

Mediastrategia on tehonnut lännessä kymmeniintuhansiin nuoriin. Monet heistä ovat muslimeja, jotka tuntevat olevansa tavalla tai toisella ulkopuolisia ja syrjittyjä. Islamin perusteita he eivät välttämättä tunne hyvin.

Isisin vetovoimaa selittävät uskonnon ohella yhteiskunnalliset ja kulttuuriset syyt, Bari Atwan katsoo. Esimerkiksi uskonnollinen lahkolaisuus, lännenvastaisuus ja paikalliset huonot olot houkuttelevat muslimimaissa jäseniä Isisin riveihin.

Isis on onnistunut valtaamaan laajan alueen Irakista ja Syyriasta, toisin kuin al-Qaida, jonka Isis on selättänyt jihadistien suosiossa. Isisin salamyhkäinen johtaja, irakilainen Abu Bakr al-Baghdadi, julisti valtion ja kalifaatin perustetuksi kesällä 2014.

Mediastrategian lisäksi Bari Atwan esittelee Isisin syntyhistoriaa, organisaatiota, rahoitusta ja ”valtiollisia” toimintoja, kuten palveluita ja avustustoimintaa. Hänen mukaansa Isisin synnyn taustalla ovat länsimaiden islamisteille tarjoama lyhytnäköinen tuki alkaen 1980-luvulla käydystä Afganistanin sodasta ja Yhdysvaltojen Irakissa tekemät virheet. Saddam Husseinin hallinnon kaatamisen jälkeen Baath-puolueen kannattajat erotettiin Irakin hallinnosta ja asevoimista. Yhdysvallat asettui šiiapresidentti Nuri al-Malikin taakse ja vähätteli jihadisteja. Virheiden vuoksi sunnijihadisteille ja lopulta Isisiin siirtyi paljon sotilaallista tietotaitoa.

Bari Atwan arvioi, ettei Isis katoa pian. Liikkeen kanssa on neuvoteltava, jos väkivaltaa halutaan hillitä. Mistä tarkemmin neuvoteltaisiin, sitä hän ei kerro.

 

Kirjoittaja on MTV3:n ulkomaantoimittaja.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa