Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Hitaat

EU yrittää kirittää muita ilmastotyöhön

Teksti:
Julkaistu: 11.3.2021
Euroopan komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajat sekä jäsenmaiden johtajat ovat pitäneet neuvoa virtuaalisesti. Kuva: European Union/EC-Audiovisual Service/Etienne Ansotte

 

Euroopan unioni tekee ilmastodiplomatiaa.

Vuosi 2021 on nimetty ulkoministeriössä ilmaston supervuodeksi. Muun muassa Pariisin sopimuksen toimeenpanovaihe kasvattaa ilmastodiplomatian merkitystä. Se tarkoittaa, että aktiiviset maat kirittävät muita valtioita osallistumaan diplomatiaan.

Ilmastonmuutoksen kansainväliset vaikutukset ovat olleet esillä lähes jokaisessa ulkoasianneuvostossa, arvioi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Tammikuun kokouksessa keskusteltiin Haaviston mukaan siitä, miten EU voisi oman esimerkkinsä kautta vaikuttaa.

Haavisto kertoo keskustelleensa ilmastonmuutoksen ja konfliktien yhteydestä muun muassa Lähi-idän maiden edustajien kanssa. Ilmaston­muutoksen vaikutukset valmiiksi epävakaiden maiden turvallisuustilanteeseen ovat kärjistyneet monilla alueilla huolestuttavasti.

»Ilmastonmuutosta ajatellaan entistä enemmän turvallisuuspolitiikan kautta. Esimerkiksi Sudanin Darfurissa ilmastonmuutos ja kuivuus ovat konfliktin taustatekijöitä. Maankäyttökiistat syvenevät, ja valitettavasti tämä on vasta alkua».

Haaviston mukaan Yhdysvaltojen paluu kansainvälisiin ilmastosopimuksiin edesauttaa myös Euroopan ja Kiinan ilmastotavoitteita.  

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu