Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Itsevaltiaat voivat yhä paksummin

Teksti:
Julkaistu: 1.3.2017

Yhdysvaltalaisen Freedom Housen laatiman indeksin perusteella demokratia on taantunut maailmassa yhdentoista peräkkäisen vuoden ajan. Järjestö luokittelee nyt maailman 195 valtiosta 87 maata ”vapaiksi”, 59 maata ”osittain vapaiksi” ja 49 maata ”ei-vapaiksi”. Tilanne on silti edelleen parempi kuin 1990-luvulla, saati kylmän sodan aikana 1980-luvulla.

Tuoreen Freedom in the World 2017 -raportin mukaan poliittiset oikeudet tai kansalaisvapaudet kapenivat viime vuonna etenkin useissa vapaiksi luokitelluissa maissa, kuten Brasiliassa, Puolassa, Unkarissa, Tšekissä, Tanskassa, Ranskassa, Serbiassa, Etelä-Afrikassa, Tunisiassa ja Yhdysvalloissa.

Demokratia taantui yhteensä 67 maassa, joista lähes neljännes oli Euroopassa. Vastaavasti demokratia vahvistui vain 36 maassa. Näyttävin romahdus tapahtui ”osittain vapaassa” Turkissa, joka menetti indeksissä luokituksensa vaalidemokratiana.

Yhtenä syynä demokratian taantumiseen Freedom House pitää Kiinan ja Venäjän hyökkäystä kansalaisvapauksia vastaan. Autoritaariset valtiot ovat lisänneet jatkuvasti omien kansalaistensa ja internetin valvontaa, mutta niiden vaikutus ulottuu myös ulkomaille. Venäjä käyttää populistisia liikkeitä oman yhteiskuntamallinsa levittämiseen ja demokraattisten arvojen murentamiseen.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa