Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Arviot

Journalistit sodan jaloissa

Teksti:
Julkaistu: 12.9.2018

Puolalainen sotareportteri Ryszard Kapuściński oli usein paikalla siellä, missä vallasta kamppailtiin asein. Syksyllä 1975 hän matkusti Angolaan, joka oli juuri itsenäistymässä.

Kapuściński vietti Angolassa kolme kuukautta ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan. Yli 40 vuotta myöhemmin valmistunut animaatioelokuva Another Day of Life seuraa Kapuścińskia, joka pyrkii raportoimaan konfliktista usein oman henkensä uhalla.

Jos Another Day of Life esittääkin päähenkilönsä klassisena sankaritoimittajana, toinen Rakkautta & anarkiaa -festivaalin ohjelmistoon tiensä löytänyt animaatioelokuva Chris the Swiss kertoo hyvin toisenlaisen tarinan. Myös sen keskiössä on sotareportteri, sveitsiläinen Christian Würtenberg, joka lähti seuraamaan Jugoslavian sisällissotaa.

Würtenberg löydettiin murhattuna, yllään Kroatian puolella taistelleiden palkkasotilaiden käyttämä univormu. Ohjaaja Anja Kofmel on Würtenbergin serkku, joka yrittää tehdä selkoa siitä, mihin ja miksi Würtenberg sekaantui.

Molemmat elokuvat yhdistelevät animaatiota ja haastatteluja. Kapuścińskin matkakumppani Arturo muistelee kaksikon kokemia kauheuksia. Kofmelin elokuvassa tavataan entisiä palkkasotilaita ja puhelimitse suunvuoron saa jopa elinkautistuomiotaan istuva Ilich Ramírez Sánchez, paremmin Carloksena tunnettu terroristi.

Rakkautta & anarkiaa -festivaali Helsingissä 20.–30. syyskuuta.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu