Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Kanadan Kennedy isänsä jalanjäljillä

Teksti:
Julkaistu: 12.12.2012
KUVA : TRUDEAU POUR PAPINEAU / FLICKR

Kanadan liberaalipuolue kärsi histo­riansa pahimman tappion vuoden 2011 vaaleissa. Puolue toivoo syöksykierteensä katkeavan ensi vuonna, kun se valitsee itselleen uuden puheenjohtajan.

Ennakkosuosikkina kisassa on mies, jonka sukutausta on hänelle sekä siunaus että rasite: 40-vuotiaan Justin Trudeaun isä Pierre Trudeau toimi Kanadan pää­ministerinä lähes 16 vuoden ajan vuosina 1968 – 1984.

Vanhempi Trudeau oli sekä Kanadan rakastetuimpia että vihatuimpia polii­tikkoja. Kun hän nousi maan johtoon vuonna 1968, Kanada meni sekaisin karismaattisesta sinkkupääministeris­tään. Liki viisikymppinen Trudeau jou­tui juoksemaan nuoria naisihailijoitaan pakoon kuin Beatlesit konsanaan.

Justin Trudeaun tukijat toivovat, että poika pystyisi uusimaan isänsä kansansuosion. Eivätkä toiveet ole täy­sin tuulesta temmattuja: National Post -lehden syyskuussa teettämän mielipide­tutkimuksen mukaan liberaalit voittai­sivat vaalit, jos Trudeau olisi puolueen johdossa. Tutkimusta tehtäessä Trudeau ei ollut vielä edes virallisesti ilmoittanut ehdokkuudestaan.

Kaikkia nuoren Trudeaun noste ei miellytä. Kriitikoiden mielestä hän on lähinnä julkkisehdokas vailla poliittisia ansioita. Trudeau on istunut parlamen­tissa vuodesta 2008 lähtien, mutta hänen mielipiteitään merkittävissä poliittisissa kysymyksissä ei tunneta – koska hän ei ole niitä esittänyt.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu