Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Matkaopas

Kapkaupungissa vuori yhdistää jakaantuneen kaupungin asukkaat

Suuntaa sadepäivinä kiinnostaviin museoihin.

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 23.5.2019
Kirschtenboschin puutarha on vehreä.

1. Mistä löytää kaupungin sielun?

Kapkaupungin sielua voi etsiä Pöytävuorelta ja merenrannoilta. Pilvet putoavat laakealle Pöytävuorelle kuin pöytäliina. Vuori näkyy niin vauraisiin kaupunginosiin kuin köyhien alueille. Se yhdistää jakautuneen Etelä-Afrikan toiseksi suurimman kaupungin asukkaat, mutta rannat ovat yhä pääosin ihonvärin mukaan eriytyneet.

Kapkaupunkilaiset arvostavat vuoristoaan ja merenrantojaan. He ovat luokkaan ja väriin katsomatta ulkoilma­ihmisiä. Köyhien townshipien asukkaat käyvät kauppaa ja nauttivat lampaanpäänsä pöllyävien teiden varsilla, kun taas keskiluokkaisten esikaupunkien asukkaat illastavat aidatuissa puutarhoissaan.

2. Mistä puhutaan?

Kapkaupungista uhkasi loppua juomavesi viime keväänä. Nollapäivä, jona kotitalouksien hanat olisi suljettu, vältettiin hinnankorotuksilla ja säästötoimilla. Keskustelu vesipulan syistä jatkuu, ja eteläafrikkalaiseen tapaan liikkeellä on myös useita salaliittoteorioita. Niiden mukaan vesipula on milloin valtapuolue ANC:n, milloin taas Kapkaupunkia hallitsevan Demokraattisen liiton poliittisiin tarkoituksiinsa tuottama.

Kaupunkilaiset vaihtavat edelleen mielellään vedensäästövinkkejä. Monet heistä laskevat vessat keräämällään suihkuvedellä ja syövät illallisensa kynttilöiden valossa.

Valtion sähköyhtiötä Eskomia parjataan siellä missä kaksi kapkaupunkilaista kohtaa, sillä sähköpulasta aiheutuvat katkot ovat muuttuneet lähes päivittäisiksi. Eskom tuottaa valtaosan sähköstään hiilestä. Yhtiön monopoli on niin vahva, ettei Kapkaupunki voi ottaa käyttöön aurinko- ja tuulivoimaa, mitä olisi tarjolla yllin kyllin. Eskom on epäiltynä niin sanotussa Zondo-komissiossa, joka tutkii helmikuussa erotetun presidentti Jacob Zuman kauden tapahtunutta systemaattista korruptiota.

3. Missä viettää vapaa-aikaa?

 Kilometrin korkuiselle Pöytävuorelle voi kivuta Platteklipin solan kautta tai Kirschtenboschin kasvitieteellisestä puutarhasta lähtevää vaativaa reittiä.

Kesäsunnuntaisin kannattaa jäädä Kirschtenboschin konserttiin nauttimaan eväitä puiden varjoon ja talvella hurauttaa Uber-taksikyydillä Woodstockin keskiluokkaistuvaan kaupunginosaan. Huippukokki Luke Dale-Robertsin kohtuuhintainen Pot Luck Club -ravintola sijaitsee entisessä keksitehtaassa. Lähikaduilla on pieniä designkauppoja.

Sadepäivän voi viettää maistelemalla viinejä Groot Constantian tilalla tai Kapkaupungin monissa kiinnostavissa museoissa. Niistä uusin on afrikkalaiseen nykytaiteeseen keskittyvä Zeitzt Mocaa, joka rakennettiin entisiin viljasiiloihin.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka julkaisi alkuvuonna teoksen Valitut Etelä-Afrikan mustasta keskiluokasta.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu