Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Kiina rynnisti keskivauraaksi

Teksti:
Julkaistu: 12.9.2019
Lähde: Global Wealth Report/Credit Suisse

 

Kiinalaiset kirivät eurooppalaisia kiinni – ainakin jos ihmisten vaurautta mitataan mediaanilla. Vuonna 2018 vaurausjärjestyksessä keskimmäisen kiinalaisen omaisuus oli jo 16 330 dollaria.

Kiinalaiset ovat vaurastuneet joka vuosi vuodesta 2000 alkaen, ilmenee Credit Suissen Global Wealth Report 2018 -julkaisusta. Vuonna 2000 kiinalaisten mediaanivauraus oli vielä 2 170 Yhdysvaltain dollaria.

Vuonna 2016 kiinalaiset menivät mediaanivauraudessa jo tilapäisesti eurooppalaisten ohi. Credit Suissen Raportissa huomautetaan, että Eurooppa on lopulta melko heterogeeninen maanosa. Etenkin Itä-Euroopassa ja Balkanilla on monia alhaisen tulotason maita.

Keskiverrolla afrikkalaisella ei mene yhtä hyvin kuin kiinalaisella: aikuisten mediaanivauraus oli maanosassa viime vuonna vain 332 Yhdysvaltain dollaria. Toistaiseksi parhaana vuonna 2007 vastaava luku oli 856 dollaria.

Kaikkein vaurain on kuitenkin pohjoisamerikkalainen aikuinen. Mediaanivauraus on maanosassa tällä hetkellä kolminkertainen Eurooppaan ja Kiinaan verrattuna.

Myös rikkaita ihmisiä elää yhä eniten Yhdysvalloissa. Toiseksi eniten heitä on Japanissa ja kolmanneksi eniten Saksassa, ilmenee kiinteistökonsultointiyhtiö Knight Frankin vuoden 2019 Wealth Reportista. Raportissa rikkaat määriteltiin ihmisiksi, joiden omaisuus on yli 30 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Kuvan logaritminen asteikko kuvaa vaurauden kehitystä eri puolilla maailmaa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu