Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Kiina tienaa kidutusvälineillä

Teksti:
Julkaistu: 2.12.2014

Epäinhimillisinä pidettyjä kiinalaisia sähkölamautinpamppuja käyttävät ainakin Ghanan, Senegalin, Egyptin ja Madagaskarin poliisi ja asevoimat. Piikkipamppuja on viety Nepaliin, Kambodžaan ja Thaimaahan, kirjoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty tuoreessa kiinalaisten kidutusvälineiden kauppaa koskevassa raportissaan.

48 kiinalaista yritystä raportoi vievänsä ulkomaille sotilas- ja poliisikäyttöön tarkoitettuja välineitä, joita voidaan Amnestyn mukaan käyttää kiduttamiseen. Yrityksille välineet ovat satojen miljoonien dollarien bisnes. Yksin China Xinxing Import/Export -yritys raportoi vuonna 2012, että sen kauppa yli 40 Afrikan maan kanssa oli arvoltaan noin sata miljoonaa dollaria.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat rajoittaneet piikkipamppujen ja sähkölamautinaseiden kauppaa. Kiinassa kidutusvälineitä myyvät yritykset ovat viime vuosikymmenenä laajentaneet markkinointiaan: Kiinan ensimmäiset poliisimessut vuonna 2002 järjestettiin 10 000 neliömetrin messuhallissa. Vuosikymmentä myöhemmin messut olivat laajentuneet 37 000 neliöön ja houkuttelivat yli 30 000 messuvierasta.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa