Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Arviot

Kirja: Aidatut yhteisöt

Teksti:
Julkaistu: 12.9.2019

Korkeiden aitojen rajaamat asuinalueet ovat tuttu näky monissa suurissa afrikkalaiskaupungeissa. Aivan erityinen merkitys niillä on Etelä-Afrikassa, jossa eriarvoisuutta kuvaava Gini-kerroin on maailman korkein.

Toimittaja Annu Kekäläisen mukaan Johannesburgin seuduilla sijaitsevat turva-alueet ovat selkein osoitus siitä, että suuriksi revähtäneille koulutus- ja varallisuuseroille on annettu periksi. Muurit kertovat, että eteläafrikka­laisten välisiä eroja ei pureta vaan niitä vaalitaan, Kekäläinen kirjoittaa.

Kekäläinen seuraa Valitut-­teoksessaan erityisesti turva-alueella vähemmistönä olevia keskiluokkaisia mustia ja menestysteologiaa saarnaavan kirkon jäseniä. Kirkko ja aidattu yhteisö rinnastuvat keskenään, sillä ensimmäisestä haetaan sisäistä turvaa ja toisesta ulkoista.

Kirjassa piirtyy kuva voimakkaiden kuplien muodostamasta Etelä-Afrikasta. Samalla se kuvaa mikrotasolla sitä, kuinka uskonnollisuus muuttaa Afrikassa muotoaan, kun parantajien sijaan kaupungistuneet ihmiset hakevat neuvoja yhdysvaltalaisten saarnaajien menestysoppaista.

Annu Kekäläinen: Valitut: Etelä-Afrikan musta keskiluokka turva-alueiden ja startup-kirkkojen suojassa. Into 2019, 235 s.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa