Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Arviot

Kirja: EU voisi selvittää pakolaiskriisinsä, mutta sitä ennen sen pitäisi ylittää syvät jakolinjat

Teksti:
Julkaistu: 23.5.2019

Rauhanliikkeenä ja talousveturina tunnettu Euroopan unioni on joutunut viime vuosina höykytykseen. Sen syitä ovat eteläisten jäsenmaiden talousvaikeudet, brexit ja vuonna 2015 kärjistynyt maahanmuuttokriisi.

Ulkopolitiikka­lehden pitkäaikaisen toimitussihteerin, toimittaja Anna-Kaisa Hiltusen kirjoittama Euroopan porteilla on tärkeä teos EU:n turvapaikkapolitiikan vuosikymmenistä. Kirja osoittaa, että EU on epäonnistunut maahanmuuttokriisin hoidossa ennenkin. 1990-luvulla Jugoslavian alueen väestö joutui jättämään kotinsa sadoin tuhansin. Sisällissota päättyi vasta Naton pommitusten jälkeen, mikä kieli EU:n voimattomuudesta.

 

On hämmästyttävää, miten itsekkäästi ja ihmisoikeuksia polkien eri maat ovat hoitaneet vuonna 2015 alkanutta kriisiä. Tilanteen laukaisi omalla tavallaan Saksan pääministeri Angela Merkelin lausahdus »wir schaffen das» – me hoidamme tämän. Poliittisesti miljoonan turvapaikanhakijan ahdinko ratkesi väliaikaisesti. Jälkikäteen tulkittiin, että Merkel ei kuunnellut kansan mielipidettä.

Hiltunen pohtii myös, miten EU voisi selvittää tulevat maahanmuuttokriisinsä. Unionilla on työn alla useita komission säädösehdotuksia, joilla »muuttoliikkeen hallintaa» on tarkoitus kehittää. Taustalla on ajatus rangaista luvattomasta liikkumisesta.

Kirjoittaja epäilee pelote­politiikan toimivuutta ja ehdottaa joustavaa solidaarisuutta sekä yhteisten arvojen vahvistamista. Jokaisen jäsenmaan tulisi osallistua turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen, mutta kaikkien ei tarvitsisi osallistua samalla tavalla. EU:n yhteisellä turvapaikka-asioiden virastolla EASO:lla olisi keskeinen rooli tulijoiden jakamisessa ja turvapaikkahakemusten käsittelyssä.

Haaste on kuitenkin valtava. Syvät jakolinjat halkovat Eurooppaa itään ja länteen sekä pohjoiseen ja etelään. Unionin säilymisen kannalta niiden ylittäminen on kuitenkin välttämätöntä.

Kirjoittaja on tietokirjailija ja väestöpolitiikan dosentti Siirtolaisuusinstituutissa.

Anna-Kaisa Hiltunen: Euroopan porteilla. Turvapaikka­politiikan vaikeat vaiheet. Gaudeamus 2019, 357 s.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu