Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Ihmiset

Knesset syrjii arabeja

Parlamentti pyrkii eroon arabipuolueista äänikynnystä nostamalla, sanoo kansanedustaja Jamal Zahalka.

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 6.12.2014

Jamal Zahalkan mielestä Israel markkinoi itseään maailmalle demokratiana, mutta totuus on toinen.

”Tämä niin kutsuttu demokratia säätää jatkuvasti lakeja, joiden tarkoitus on tehdä arabien elämä vaikeaksi ja joihin arabikansanedustajat eivät voi vaikuttaa.”

Zahalka on neljännen kauden kansanedustaja, sosiaalidemokraattisen Balad-puolueen puheenjohtaja ja Israelin arabi.

”Virallisesti valtapuolueiden edustajat keskustelevat meidän kanssamme, mutta tiedäthän, miten kuviot politiikassa menevät. Meidät pidetään pimennossa kaikesta.”

Esimerkkinä lumedemokratiasta Zahalka mainitsee kymmenet lait, jotka mahdollistavat maan takavarikoimisen omistajiltaan. Hänen arvionsa mukaan Israelin valtio on takavarikoinut noin 70 prosenttia Israelin valtion alueella asuvien arabikansalaisten maista. Takavarikoimiseen pitää olla jokin pätevä syy, kuten se, että alueelle halutaan rakentaa lentokenttä tai se halutaan sotilaalliseen käyttöön.

”Lait näyttävät neutraaleilta. Niistä on äänestetty parlamentissa, eikä niissä koskaan mainita, että tarkoitus on takavarikoida maata nimenomaan arabeilta. Kun asukkaat ovat muuttaneet pois, maita ei otetakaan käyttöön vaan ne jäävät tyhjiksi.”

Muutama vuosi sitten tähän arabeja turhauttavaan tilanteeseen oli tulossa muutos. Israelin oikeistopuolueiden aloitteesta päätettiin, että häädetyt asukkaat voivat vaatia maansa takaisin, jos maa on ollut käyttämättömänä yli seitsemän vuotta. Arabikansanedustajat olivat tyytyväisiä, mutta vain hetken.

Lakiin oli lisätty huomautus, jonka mukaan laki ei ole voimassa, jos maa on takavarikoitu yli 25 vuotta sitten. Pykälä rajasi käytännössä suurimman osan arabeilta takavarikoiduista maista lain ulkopuolelle.

Jamal Zahalka kertoo todenneensa parlamentin silloiselle puhemiehelle, nykyiselle presidentille Reuven Rivlinille, että laki on pelkkä vitsi ja arabien huijausta. Rivlin oli vastannut, että koska Israel on demokratia, Zahalka voi kirjoittaa asiasta vaikka sanomalehden mielipidepalstalle.

”Meiltä vietiin maa, ja tilalle annettiin sananvapaus”, Zahalka sanoo.

Israelin parlamentissa knessetissä on kolme arabipuoluetta: National Democratic Assembly eli Balad, islamistit ja kommunistit.

Israelin tilastokeskuksen mukaan maan noin 8 miljoonasta kansalaisesta 1,6 miljoonaa eli 20 prosenttia on arabeja. Äänioikeutetuista arabeista noin 80 prosenttia äänestää arabipuolueita.

Viime vaaleissa knessetiin pääsi noin kahden prosentin ääniosuudella, mutta äänikynnystä on ehdotettu nostettavaksi 3,5 prosenttiin. Zahalka uskoo, että silloin mikään kolmesta arabipuolueesta ei voisi seuraavissa vaaleissa saada riittävää äänimäärää.

”Israelin oikeisto haluaa heikentää arabien asemaa. Mutta jos arabipuolueet yhdistävät listat, saamme seuraavissa vaaleissa enemmän edustajia kuin aikaisemmin.”

Jamal Zahalka on jo aloittanut neuvottelut. Islamistit ovat antaneet yhteislistalle varovaisen suostumuksensa, mutta kommunisteja on vaikea taivutella vaaliliittoon. He eivät halua yhteistyöhön uskonnollisten islamistien kanssa.

Monet Israelin arabit kyseenalaistavat koko vaaleihin osallistumisen. Heistä on silkkaa typeryyttä osallistua juutalaisten ylläpitämään demokratialeikkiin, kun kerran arabit eivät edes parlamentin sisällä voi vaikuttaa päätöksentekoon. Zahalka on toista mieltä.

”Jos arabit eivät edusta arabeja, näiden täytyy kääntyä ongelmiensa kanssa Likudin tai jonkin muun valtaa pitävän juutalaispuolueen puoleen. Nyt arabit puhuvat meille.”

Vaikka Zahalkan mielestä työskentely knessetissä on eristettyä, on arabeilla toisinaan myös liittolaisia. Esimerkiksi sosiaalisten kysymysten käsittelyssä he saavat joskus tukea pieniltä juutalaispuolueilta.

Lisäksi knessetissä arabit voivat julkisesti kertoa, mitä konkreettisia asioita he ajavat. Zahalkan johtamalla Balad-puolueella on kaksi päätavoitetta. Toinen on arabien kulttuurinen itsehallinto. Jos se toteutuisi, kouluissa opetettaisiin myös palestiinalaisten historiaa ja luettaisiin esimerkiksi kansallisrunoilija Mahmoud Darwishin teoksia.

Toinen puolueen tavoite on, että Israel takaisi kaikille kansalaisilleen samat oikeudet etnisestä taustasta tai uskonnosta riippumatta.

”Haluamme samat oikeudet kaikille, ei vain juutalaisille tai arabeille. Asian pitäisi olla hyvin yksinkertainen.”

Israelin ulkopuolella Lähi-idän kriisin ratkaisuksi ehdotetaan usein kahden valtion mallia. Siitä puhutaan myös virallisissa rauhanneuvotteluissa.

Israelin sisäpolitiikassa keskustelua käydään kuitenkin paljon useammasta valtiosta. Monen juutalaisen mielestä palestiinalaisten asuinalueet pitäisi eristää omiksi valtioikseen. Esimerkiksi Länsiranta pitäisi heidän mielestään jakaa toisistaan eristyksissä oleviksi pikkuvaltioksi, joita ympäröisi Israelin valvoma alue.

On myös ihmisiä, jotka kannattavat yhden valtion mallia. Zahalka voisi nähdä juutalaiset ja palestiinalaiset, myös Länsirannalla ja Gazassa asuvat, saman demokraattisen valtion kansalaisina. Hän ei esittelisi kantaansa virallisesti Suomen eikä minkään muunkaan maan ulkoministerille, eikä hänen puolueensa kampanjoi sen puolesta. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että myös yhden valtion mallista olisi hyvä keskustella.

Tosin ylivoimainen enemmistö israelilaisista, sekä juutalaisista että arabeista, vastustaa ajatusta. Asian nostaminen julkiseen keskusteluun voisi tietää Balad-puolueen kannatukselle jyrkkää alamäkeä.

Joka tapauksessa Zahalka vaatii, että arabien syrjintä loppuu. Hänestä sionismi on jopa pahempaa kuin apartheid.

”Etelä-Afrikassa mustat saivat sentään asua omissa kylissään. Meidät pakotetaan muuttamaan pois alueiltamme.”

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa