Arvio

Kohti ammattinimikkeiden sukupuuttoa

Teksti:
Julkaistu: 6.9.2016

Taloudellinen eriarvoistuminen on vain kiihtymässä, mikäli on uskominen tietokirjailija Alec Rossia. Hän työskenteli Hillary Clintonin innovaationeuvonantajana tämän ulkoministerikaudella 2009–2013. Ross avaa kirjassaan The Industries of Future erittäin innostavia mutta myös pelottavia tulevaisuudenkuvia.

Menestysaloiksi Ross laskee robotiikan, ihmisen koko perimään eli genomeihin liittyvän tiedon hyödyntämisen, rahan ja maksamisen muuttamisen koodeiksi, laajojen tietoaineistojen eli niin sanotun Big datan jalostamisen sekä kyberturvallisuuden.

Rossin esittelemät teknologiat ovat jotain aivan muuta kuin Suomessa »pöhinää» nostattanut kännykkäsovellus, jolla voi tilata ruokaa ravintolasta kotiin.

Vai mitä sanotte teknologiasta, jolla voidaan selvittää syntymättömän lapsen geneettiset taipumukset kymmenen päivää munasolun hedelmöitymisen jälkeen? Tai nanorobotista, joka voi käydä ihon alla tuhoamassa yksittäisen syöpäkasvaimen vahingoittamatta muita soluja ja kudosta?

Alec Ross: The Industries of the Future. Simon & Schuster 2016, 320 s.

Kirjan sivuilla esiteltävillä keksinnöillä on valtavia ihmisten hyvinvointia parantavia vaikutuksia.

Keskivertoamerikkalainen viettää autossa 18,5 tuntia viikossa. Itseajavien autojen aikakaudella tämän ajan voi käyttää tuottavammin. Vastaavasti ilman hoivarobotteja Japanin vanhukset jäävät heitteille. Maa tarvitsee neljä miljoonaa uutta vanhustenhoitajaa jo vuoteen 2025 mennessä.

Ross on itse kaikkea muuta kuin teknologiavastainen luddiitti. Silti hän ennustaa, että 2020-luvulla nähdään samanlaista robottien ja automaation vastaista yhteiskunnallista liikehdintää kuin nyt kohdistuu vapaakauppaan ja maahanmuuttoon.

Niiltä ihmisiltä, jotka ovat jo aiemmin joutuneet siirtymään taloudellisen globalisaation ja teknologisen kehityksen vuoksi teollisuustöistä pienempipalkkaisiin ja epävarmempiin palvelusektorin töihin, häviävät nämäkin työt.

Esimerkiksi robotisaation vuoksi Yhdysvalloissa ovat uhan alla lähivuosikymmeninä 2,3 miljoonaa tarjoilijan ja 2,5 miljoonaa kuljetusalan työpaikkaa.

Eikä teknologia uhkaa vain matalasti koulutettuja. Asianajajaa oikeussalissa ei robotti korvaa, mutta Rossin mukaan rutiiniluontoisemmat juristintyöt, kuten ennakkotapauksen etsintä ja analysointi ovat hyvää vauhtia automatisoitumassa.

Myös ikävät uutiset elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconnin tehtailta Aasiasta saattavat loppua: yhtiön omistaja korvaa kiihtyvällä tahdilla työntekijöitään roboteilla.

Ross itse uskoo, että ongelmat ovat ratkaistavissa, mutta ongelmaksi muodostuu muutoksen rajuus ja nopeus. Hän esittää koulutusjärjestelmän uudistamista ja monia muita politiikkasuosituksia, jotka purevat vasta vuosikymmenien kuluessa.

 

Kirjoittaja on viestintäyrittäjä.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu