Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Matkaopas

Lagos: Nigeriassa koko yhteiskunta käy torilla

Lagosin vilinää voi paeta entiseen vankilaan.

Teksti:
Julkaistu: 7.12.2018

Mistä löytää kaupungin sielun?

Lagosin sielu on kätketty Ekon kauppatorin vilinään. Siellä asioi yhtä lailla kaupungin ylä- ja alaluokka, jotka muuten harvemmin kohtaavat. Ekon tungoksessa voi kokea Lagosin kiihkeimmillään: myyntikojujen rivistöt jatkuvat loputtomiin, ja myyjät kaupittelevat kova­äänisesti vaatteita, koruja tai kenkiä.

Ekoon lähtiessä jalkaan kannattaa vetää mukavat kengät. Eko on Lagosin ja koko Länsi-Afrikan suurin torialue. Jos Ekossa haluaa ostaa jotain, asiaan kuuluu vimmainen tinkiminen. Tinkiminen on taiteenlaji, ja vain siihen pereh­tyneet tekevät kaupat parhailla hinnoilla.

Kadunkulmien ruokakojuissa on tarjolla huikeita elämyksiä makunystyröille: sämpylöitä, palmuöljymuhennokseen dipattua paahdettua jamssia, grillattuja keittobanaaneja ja maapähkinöitä… Kaikki tarjoillaan sanomalehti­paperiin kääräistynä.

Mistä puhutaan?

Jalkapallo on uskonnon asemassa. Niin nuoret kuin vanhat jakelevat näkemyksiään siitä, miten Nigerian maajouk­kueella menee. Yhden mielestä joukkue tarvitsisi paremman valmentajan. Toinen sanoo, että pelaajien pitäisi vain oppia syöttelemään toisilleen.

Kun keskustelu kääntyy politiikkaan, ilmapiiri sähköis­tyy. Nigeriassa järjestetään alkuvuodesta 2019 niin parlamentti-, presidentin- kuin osavaltiotason vaalit. Ihmisiä kiinnostaa erityisesti, kuka nousee Lagosin osavaltion kuvernööriksi. Se on tärkeä virka koko maan kannalta: Lagosin satamat tuottavat huomattavia summia valtion kassaan.

Viikonloppuisin huomio kääntyy keski- ja yläluokan ylellisiin juhliin, owambeihin. Ihmiset kohisevat etenkin rikkaiden owambe-juhlissa vieraille jaetuista pröystäile­vistä lahjoista, kuten kulla­tuista iPhoneista.

Missä viettää vapaa-aikaa?

Lähde liikkeelle vaikka sataman lähellä sijaitsevan Kristuksen katedraalin luota. Sieltä on hyvä kävellä Freedom Parkiin, joka on entinen vankila. Sotilasvallan vuosina sinne sijoitettiin poliittisia vankeja, kuten Nobelin kirjallisuuspalkinnon sittemmin voittanut Wole Soyinka. Nyt puistossa voi nauttia hiljaisuudesta, joka Lagosissa muuten on harvi­naista.

Lagosissa on vilkas yöelämä. Bogobiri House -hotellin klubilla voi open mic -iltoina laulaa jazzyhtyeiden kanssa. Mantereen puolella Ikejassa voi tanssia ja juoda palmu­viiniä afrobeatin legendan Fela Kutin perustamalla New Afrika Shrine -klubilla.

Hieman kaupungin ulko­puolella Badagryssa voi tutus­tua historian synkimpiin puo­liin. Lagos oli aikoinaan tärkeä orjakaupan keskus, ja Badagryn museossa orjalaivojen pienois­mallit ja kahleet kertovat orjien karusta kohtelusta.

Kirjoittaja on Lagosissa asuva toimittaja ja dokumentaristi.

 

Toritunnelmaa Lagosissa. Kuva: Shawn Leishman / Wikimedia Commons
Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa