Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Köyhyys, riski elämälle

Teksti:
Julkaistu: 1.5.2017

Joka vuosi noin 800 000 ihmistä maailmassa kuolee tekemällä itsemurhan. Maailman terveysjärjestön (WHO) tilaston luku on niin suuri, että itsemurha on yksi tyypillisimmistä kuolinsyistä maailmanlaajuisesti. Otsikoissa pysyttelevä terrorismi kalpenee vertailussa sen rinnalla: Global Terrorism Indexin mukaan terrorismi vaati hieman alle 30 000 kuolonuhria vuonna 2015.

London School of Economicsin tutkija Valentina Iemmi huomasi kollegoineen, että pieni- ja keskituloisissa maissa köyhyyden ja itsemurhien välillä on yhteys yksilön tasolla. Pitkäaikainen köyhyys lisää tutkijoiden havaintojen mukaan itsemurhan riskiä. Samaten riskiä lisäävät äkilliset taloudelliset järkytykset, kuten sadon menettäminen. Iemmin aineistona oli 37 tutkimusta, joiden aiheina köyhyys ja itsemurhat olivat.

Iemmi kuvaa taloudellista köyhyyttä punaiseksi lipuksi itsemurhariskille. Lääkkeeksi hän ehdottaa talouskasvua, joka voisi vaikuttaa itsemurhien määrään.

WHO:n mukaan itsemurhariskiä kasvattavat myös yhteisölliset tekijät, kuten sodat, katastrofit ja esimerkiksi alkuperäiskansojen tai asuinseudultaan siirtymään joutuneiden oloihin liittyvät ongelmat.  Vuonna 2014 yhteensä 28 maalla oli käytössään kansallinen itsemurhien ehkäisyn strategia.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu