Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Kuinka monta orjaa sinä työllistät?

Teksti:
Julkaistu: 9.12.2011

Taskussa älypuhelin, päällä puuvillapusero ja pöydällä kupillinen kahvia. Jos tunnistat itsesi, työllistät orjia maail­man takapihoilla, väittää verkkosivusto slaveryfootprint.org.

Ihmiskaupan vastaista työtä tekevän yhdysvaltalaisen Fair Trade Fund -järjes­tön perustaman verkkosivuston mukaan nykytalouden ylikansalliset tuotanto­ketjut hyväksikäyttävät orjatyövoimaa enemmän kuin koskaan.

ROBERT SCOBLE / FLICKR

Kaikkiaan orjatyötä tekee maailmas­sa noin 27 miljoonaa ihmistä – muutama miljoona enemmän kuin viidessä Poh­joismaassa on asukkaita. Verkkosivusto määrittelee orjuuden pakotetuksi työn­teoksi, josta maksetaan hädin tuskin palkkaa ja josta työntekijät eivät voi irtisanoutua.

Suuri osa nykymaailman orjista työskentelee Kiinan hikipajoilla, joissa valmistettujen tuotteiden raaka-aineina käytetään esimerkiksi puuvillaa, nahkaa ja litiumia. Kosmetiikassa käytettyä vä­riainetta micaa louhitaan Intian kaivok­sissa, joissa pakotetun lapsityövoiman käyttö on yleistä. Kahvikupillinen puo­lestaan työllistää orjia Brasiliassa.

Arvioimalla omia kulutustottu­muksiaan sivuston käyttäjä voi laskea, kuinka monta orjaa työllistää. Sivuston tekijät kertovat selvittäneensä yli 400 päivittäisen kulutustuotteen eri osien tavalliset valmistuspaikat ja sen, kuinka paljon osien valmistuksessa arvioidaan käytettävän pakkotyötä.

Jos siis käytät älypuhelinta ja pukeu­dut puuvillaan, käytät päivittäin kosme­tiikkaa ja pelaat säännöllisesti vaikkapa jalkapalloa, saatat sivuston mukaan hyö­dyntää noin 25 orjan työpanosta.

 

Lue lisää: www.slaveryfootprint.org

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa