Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Kuka olisi sopiva nainen YK:n johtoon?

Teksti:
Julkaistu: 15.12.2015
KUVAT: FLICKR. WIKIMEDIA COMMONS

YK valitsee ensi vuonna uuden pääsihteerin jatkamaan Ban Ki-moonin työtä. Naisehdokkaiden katsotaan ole­van nyt vahvoilla, sillä YK:n 70-vuotisen historian kaikki pääsihteerit ovat olleet miehiä. Toinen tärkeä valintakri­teeri liittyy maantieteelliseen edustukseen. Itä-Euroopan maaryhmästä ei ole vielä koskaan valittu pääsihteeriä. Tehtävään on ehdotettu muun muassa Unescon pääjoh­tajaa, bulgarialaista Irina Bokovaa ja Kroatian varapää­ministeriä Vesna Pusićia.

YK:n yleiskokous valitsee pääsihteerin turvallisuus­neuvoston esityksestä. Millaisin perustein Suomi arvioi pääsihteeriehdokkaita, YK-suurlähettiläs Kai Sauer?

»On hyvä, jos pääsihteeri edustaa samanlaisia arvoja kuin me, ja tasa-arvo on yksi keskeisimmistä. Tasavallan presidentti totesi puheessaan YK:n yleiskokouksessa, että ihmiskunnan toisen puoliskon on korkea aika tarttua tähän haasteeseen.»

»Tietenkin ehdokkaan pitää olla myös pätevä, pelkkä sukupuoli ei ole valintaperuste. Nykyiseltä pääsihteeriltä jää perintöä ja prosesseja, jotka tulee viedä loppuun; maailman lukuisat kriisit vaativat määrätietoista otetta ja kykyä ratkoa niitä.»

»Ban Ki-moon on onnistunut aika hyvin uudistamaan YK:n sisäistä hallintoa. Myös tämän tehtävän jatkaminen tulee uuden pääsihteerin asialistalle.»

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu