Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Kysely: Brasilian talouseliitti ei luota presidenttiin

Teksti:
Julkaistu: 7.12.2023
Brasilian keskuspankin johtajaan luottaa maan liike-elämän eliitti. Kuva: Wikimedia Commons/Jonas Pereira/Agência Senado

 

Brasilialaisen Genial-tutkimuslaitoksen tekemä mielipidemittaus ei liene valtaan palanneelle vasemmistolaiselle presidentille Luis Inácio Lula da Silvalle mieleinen. Toukokuussa julkaistun kyselyn mukaan maan talouseliitistä vain viidennes arvostaa presidentin ja hallituksen työtä.

Tyytymättömien osuus on 47 prosenttia, neutraaleja on 41 prosenttia.

Jopa 72 prosenttia liike-elämän kermasta katsoo, että Brasilian talouspolitiikan suunta on väärä, ja suurimpana ongelmana pidetään toimimatonta veropolitiikkaa. Vain viisi prosenttia uskoo, että valtion talous saadaan tasapainoon.

Tänä vuonna Brasilian talouden ennustetaan kasvavan hieman yli kolme prosenttia. Inflaatio on hidastunut 4,6 prosenttiin.

Kun yritysjohtajilta, pankkiireilta ja muilta talousjohtajilta kysyttiin, keihin poliitikkoihin he luottavat, tulokset olivat kylmiä. 91 prosenttia ei luota Lulaan. Entisen presidentin Jair Bolsonaron luottamus on liki yhtä alhaalla: 84 prosenttia ei luota häneenkään.

Tulevaisuuden kannalta voi olla kiinnostavaa, että muutamaan johtajaan kyllä luotetaan. Valtaosa uskoo oikeistolaisten puolueiden Romeu Zemaan ja Tarcísio de Freitasiin, jotka toimivat kuvernööreinä Minas Geraisin ja São Paulon osavaltioissa.

Kaikkein suurimman kannatuksen saa poliittisesti sitoutumaton keskuspankin johtaja Roberto Campos Neto. Brasiliassa uumoillaan, että de Freitas on oikeiston seuraava presidenttiehdokas.

Roberto Campos Neto, Romeu Zema ja Tarcísio de Freitas saavat tukea liike-elämältä. Kuvat: Pedro França/Agência Senado/Flickr; Wikimedia Commons
Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu