Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Arviot

Länsi sallii laittoman asekaupan

Teksti:
Julkaistu: 22.7.2021

YK:n yleiskokous hyväksyi huhti­kuussa asekauppaa koskevan ATT-sopimuksen, jonka tarkoitus on asettaa nykyistä selkeämmät säännöt lailliselle asekaupalle. Sopimus esimerkiksi kieltää pienaseiden viennin, jos viejä tietää, että ostaja käyttää aseita ihmisoikeuslouk­kauksiin.

Kirjassaan The Shadow World etelä­afrikkalainen toimittaja ja entinen polii­tikko Andrew Feinstein toteaa, että sopi­mus voi olla merkittävä edistysaskel: hä­nen mukaansa asekauppaa on valvottava tiukasti, ja hallitusten ja asevalmistajien myyntirekisterien on oltava avoimia.

Valvontaa tarvitaan, sillä YK:n mu­kaan arviolta puolet maailman asekau­pasta on laitonta. Sen arvoa on vaikea arvioida, mutta miljardibisnes se on: ruotsalaisen rauhantutkimuslaitos Siprin mukaan maailman sata suurinta puolustusalan yhtiötä myi vuonna 2011 aseita ja tuotti sotilaspalveluja laillisesti 410 miljardin dollarin arvosta.

Laittomat asekauppiaat toimivat joskus viranomaisten tieten mutta salaa, koska saattavat välittää tärkeää tietoa tai edistää hallitusten tavoitteita. Laittoman asekaupan rahavirtoja liikutellaan moni­polvisin järjestelyin, kuten vaihtamalla aseita öljyyn.

Andrew Feinstein: The Shadow World. Inside the Global Arms Trade. Penguin Books 2012, 696 s.

Niin tehtiin myös Britannian ja Sau­di-Arabian välisissä Al Yamamah- ja Al Salam -asekauppapaketeissa, jotka ovat yksi Feinsteinin paraatiesimerkki. Maa­ilman suurimpiin kuuluva puolustusalan yritys, brittiläinen BAE voiteli vuosien 1985 ja 2006 välisenä aikana kymme­nien miljardien puntien arvoisia kaup­poja miljardeilla punnilla, ja Britannian vakavia rikoksia tutkiva toimisto SFO käytännössä vaimennettiin.

Feinstein suomii länsimaita kaksi­naismoralismista, ovathan länsimaat aseiden suurimpia valmistajia ja kaup­piaita.

 

Kirjoittaja on MTV3:n ulkomaantoimittaja.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu