Skip to main content

Eurooppa tasapainottelee Huawei-kiistassa Kiinan ja Yhdysvaltojen välissä

Teksti Laura Myllymäki

 

Kiina on aina kohdellut Nokiaa ja Ericssonia reilusti Kiinan 5g-verkossa. Kiina ei halua, että eurooppalaisten yritysten asema Kiinan markkinoilla muuttuu sen takia, että Ranska ja muu Eurooppa syrjii Huaweita.

Näin uhkaavasti viesti Kiinan suurlähetystö Pariisissa helmikuun alussa ja suuntasi sanansa Ranskan johdolle. Mediatietojen mukaan monien ranskalaiskaupunkien suunnitelmissa on kieltää Huawein laitteet 5g-verkkojen rakentamisessa.

EU julkaisi tammikuun lopussa ohjeet, joilla jäsenmaiden viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkoista on tarkoitus tehdä turvallisia. Ohjeissa ei mainita erikseen Kiinaa tai Huaweita, jotka ovat olleet kiistelyn ytimessä. Sen sijaan EU linjaa yleisesti, että turvallisuusuhiksi luokiteltuja toimittajia ei päästetä unionin 5g-verkon kriittisiin osiin.

Yhdysvallat on hiillostanut liittolaisiaan, etteivät ne käyttäisi Huawein 5g-matkapuhelintekniikkaa. Helmikuussa Yhdysvallat ilmoitti, että sillä on todisteita Huawein »takaporteista», joilla yhtiö urkkii käyttäjiä. Maan oikeusministeri William Barr ehdotti niin ikään, että ruotsalainen Ericsson ja suomalainen Nokia myytäisin Yhdysvaltoihin.

Eurooppa ei ole noudattanut Yhdysvaltain toiveita. Saksassa hallituksen on määrä muodostaa oma 5g-kantansa lähikuukausina. Helmikuussa Angela Merkelin CDU asettui tukemaan strategiapaperia, jonka mukaan epäluotettavien ja valtion vaikutusvallalle alttiiden yritysten pääsy maan 5g-markkinoille voidaan estää. Merkel ei ole halunnut nostaa Huaweita nimeltä tikun nokkaan. Mediatietojen mukaan pelissä on saksalaisten autojen vienti Kiinaan.

Britannia on linjannut, että Huawei saa osallistua maan 5g-verkon rakentamiseen mutta yhtiötä ei päästetä mukaan luomaan maan 5g-verkon ydintoimintoja.