Skip to main content

Levottomuudet horjuttavat Hongkongin asemaa finanssikeskuksena

Teksti Laura Myllymäki

Kuvat Studio Incendo/flickr

 

Hongkongin asema kansainvälisenä rahoituskeskuksena horjuu viime syksyn mielenosoitusten takia. Toistaiseksi protestit eivät ole lamauttaneet rahoitusmarkkinoita erityishallintoalueella, mutta talous- ja rahoituskriisin siemenet itävät, varoittaa Kiinaan erikoistuneen saksalaisen Merics-instituutin tammikuun lopussa julkaisema tutkimus. Protestit sekä Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasota ovat ajaneet Hongkongin talouden taantumaan.

Kiina hyötyy Hongkongin asemasta, sillä erityishallintoalueen kautta maa pääsee kansainvälisille rahoitusmarkkinoille. Manner-Kiinassa ei ainakaan toistaiseksi ole kaupunkia, joka tässä mielessä voisi korvata Hongkongin. Mericsin mukaan 65 prosenttia ulkomaisista suorista sijoituksista tuli Kiinaan Hongkongin kautta vuonna 2018.

Poliittisen epävakauden ja levottomuuksien jatkuminen voivat Mericsin mukaan nakertaa sijoittajien luottamusta Hongkongiin. Viitteitä luottamuksen horjumisesta on jo: varainhoitajien on raportoitu siirtävän pääomia Hongkongista Singaporeen.

Hongkongin laajan itsehallinnon määräaika umpeutuu vuonna 2047. Toistaiseksi on epäselvää, mitä sitten tapahtuu.