Skip to main content

Saksa kaipaa Afrikkaan omavaraista kasvua, sanoo Merkelin erityisneuvonantaja

EU:n ja afrikan suhteiden kannalta tärkeintä on, että afrikkalaiset löytävät töitä – Afrikassa, sanoo Saksan kanslerin erityisneuvonantaja.

Teksti Laura Myllymäki

Kuvat Anna-Kaisa Hiltunen

Suomessa vieraillut Günter Nooke katsoo, että EU voisi tukea Afrikkaan sijoittavia yrityksiä.

Suomessa vieraillut Günter Nooke katsoo, että EU voisi tukea Afrikkaan sijoittavia yrityksiä.

 

Saksan liittokansleri Angela Merkelin Afrikka-erityisneuvonantaja Günter Nooke uskoo maanosien väliseen kumppanuuteen, jossa EU houkuttelee yrityksiä investoimaan etelänaapuriin.

Mikä on tärkein tehtävä, joka sinulla on liittokanslerin Afrikka-erityisneuvonantajana?
Se on tietysti Afrikan asettaminen agendalle: Afrikan manner on strategisesti tärkeä Euroopalle ja Saksalle.

Jatkossa Saksan Afrikka-yhteistyö pyrkii vastaamaan aiempaa paremmin Afrikan maiden prioriteetteja. Mitkä ovat Saksan vanhan ja uuden Afrikka-politiikan suurimmat erot?
Narratiivi on muuttunut kehitysyhteistyöstä talousyhteistyön suuntaan. Me tiedämme, että eteläinen naapuri on valtava manner, jossa nuoret tarvitsevat töitä. Pidän omavaraisen kasvun käsitteestä. Se tarkoittaa sitä, että Afrikka tarvitsee lisää tuotantoa: laadukkaita ja edullisia tuotteita suhteellisen köyhille ihmisille. Voimme tukea oikeita hankkeita olemalla vakavasti otettava ja luotettava kumppani.

Saksa on tehnyt Afrikan Marshall-suunnitelman, jonka mukaan »Afrikka tarvitsee afrikkalaisia ratkaisuja». Mikä ratkaisuista on
kaikkein tärkein?
Afrikassa äärimmäisessä köyhyydessä elää enemmän ihmisiä kuin muualla maailmassa yhteensä. Monet elävät kahdella tai viidellä dollarilla päivässä. Se tarkoittaa, että afrikkalaisten ostovoima on heikko verrattuna meidän ostovoimaamme.

Uskon, että useimmat länsimaiset tuotteet eivät sovi nykyisille Afrikan markkinoille. Markkinat ovat valtavat, ja uusien tuotteiden ja palveluiden innovaatioita tarvitaan. Niiden on oltava afrikkalaisia ratkaisuja afrikkalaisiin ongelmiin.

Entä miten Saksa auttaa luomaan näitä ratkaisuja?
Annamme kehitysyhteistyö­ministeriön 11 miljardin vero­varoista 50 prosenttia kahdenväliseen kehitysapuun Afrikkaan. Teemme paljon ilmastonmuutoksen vastaista työtä ja suojelemme sademetsien ja luonnon monimuotoisuutta.

Toinen olennainen asia on tukea yrityksiä eri rahastojen avulla investoimaan Afrikkaan. Saksa esimerkiksi käytti 80 miljoonaa euroa erääseen Afrikan unionin hankkeeseen, jossa yhtiöt tai valtiot voivat hakea tukea ammatilliseen koulutukseen.

Monien mielestä teollistuminen olisi hyväksi Afrikan kehitykselle ja uusien työpaikkojen luomiselle. Kuinka tärkeää teollistuminen on Afrikalle?
Se ei ole ollut tärkeää, mutta sen on oltava tärkeää. Vain harvat tuotteet jalostetaan ja viimeistellään Afrikassa. Siellä on raaka-aineita ja maataloustuotteita, jotka ovat enemmän tai vähemmän käsiteltyjä, mutta teollisuuden tuotteita ne eivät ole. New Yorkin 5th Avenuella olen nähnyt myyntilaatikoissa vain Botswanassa tuotettuja timantteja. Me tarvitsemme afrikkalaisia autoja, terästä, muovia ja bensiiniä.

Siirtolaisuus on ollut yksi viime vuosien ydinkysymyksistä Euroopan ja Afrikan välillä. Mistä Eurooppaan kohdistuva siirtolaisuus johtuu?
Ihmiset etsivät parempaa elämänlaatua ja työtä. He matkustavat Eurooppaan saadakseen töitä ja rahaa, jota he lähettävät takaisin perheilleen Afrikkaan. Uskon, että vain harva tähyäisi töitä Euroopasta, jos mahdollisuuksia olisi lähempänä.

Miten Saksa edistää sitä, että siirtolaiset pääsevät laillisia reittejä Eurooppaan?
Tarvitsemme eurooppalaisia emmekä saksalaisia ratkaisuja lailliseen siirtolaisuuteen. Olemme kiinnostuneita erottamaan turvapaikanhakijat ja pakolaiset niistä, jotka lähtevät matkaan paremman elintason perässä. Me tarvitsemme eurooppalaisen turvapaikkalain ja eurooppalaisen lupajärjestelmän lailliseen siirtolaisuuteen.

Miten suunnitteilla oleva Euroopan kehityspankki voi kilpailla kiinalaisten investointien kanssa Afrikassa?
Kiinalla on geopoliittinen intressi, ja Eurooppa voi kilpailla Kiinan kanssa ainoastaan kehityspankin avulla. Euroopan kehityspankin tehtävänä olisi kuitenkin tukea eurooppalaista lähestymistapaa Afrikassa. Mainostan mielelläni ajatusta valtionavusta yksityisille yrityksille, jotka sijoittavat Afrikkaan. Toistaiseksi voimme käyttää EU:n rakennerahastoja vähemmän kehittyneiden alueiden tukemiseen EU:n jäsenmaissa, mutta voimme muuttaa tämän koskemaan myös Afrikkaa.

Günter Nooke

  • Syntynyt vuonna 1959 Forstissa.
  • Angela Merkelin erityisneuvonantaja Afrikka-asioissa vuodesta 2010 alkaen.
  • Saksan kehitysyhteistyöministeriön Afrikka-asiantuntija vuodesta 2014 alkaen.
  • Toiminut myös muun muassa CDU:n kansanedustajana Saksan liittopäivillä 1998–2005.
  • Opiskellut fysiikkaa Leipzigissa ja työterveystiedettä Berliinissä.

Minkälainen rooli Saksalla on EU:n Afrikka-strategian luomisessa?
Aika näyttää. Sen takia olen käymässä Suomessa. Tarkoitus on panna pystyyn neuvoa-antava ryhmä uudelle kansainvälisten kumppanuuksien komissaarille Jutta Urpilaiselle. Afrikka on kaikkein tärkein EU:n kumppanuuksista.