Skip to main content

Viro laatii Afrikka-strategiaa, olisiko digiosaamisesta vientivaltiksi?

Teksti Laura Myllymäki

Kuvat Arne Hoel/Flickr

 

Viron kehitysyhteistyö on painottunut itäiseen Eurooppaan. Nyt maa suuntaa etelään. Ulkopolitiikka selvitti, millaisia näkökulmia Viro voi hyödyntää valitessaan kumppaneita Afrikassa.

Suhteellinen etu
Virolla on asiantuntijuutta digitaalisista julkisista palveluista sekä tieto- ja viestintätekniikasta. Siksi ne voisivat olla myös maan suhteellinen etu Afrikassa. Afrikassa digitaaliset julkiset palvelut ovat vähiten kehittyneet Burundin, Sierra Leonen ja Tšadin kaltaisissa maissa. Viron olisi ratkaistava, haluaako se tukea näitä maita, jolloin maan oma kaupallinen hyöty voi jäädä vähäiseksi.

Kunniakonsulit
Virolla on Afrikassa vain yksi suurlähetystö Egyptin Kairossa. Sen sijaan Virolla on kunniakonsuleita Etelä-Afrikassa, Mauritiuksella, Angolassa, Keniassa, Ghanassa ja Malissa. Maa voisi miettiä, miten kunnia­konsuleiden toimenkuvaa mantereella voisi laajentaa.

Afrikka-työryhmä
Esimerkiksi Saksalla on Afrikka-ohjausryhmänsä ja Irlannin ulko- ja kauppaministeriöllä Afrikka-yksikkönsä. Kansainvälisten kumppanuuksien EU-komissaarille Jutta Urpilaiselle koottiin helmikuussa neuvoa-antavaa ryhmää. Institutionaalisista rakenteista ei varmasti olisi haittaa, kun Viro laatii strategiaa.

Vertailu
Kuinka monta kumppanimaata Virolla tulisi olla Afrikassa? Vertailu lienee paikallaan: esimerkiksi Slovakialla on yksi, Puolalla neljä, ja Saksalla 23 kumppanimaata. Suomella Afrikan-kumppaneita on kuusi.