Skip to main content

Tsaarin hovimies

Teksti Laura Myllymäki

Kuvat Wikimedia Commons

Šavkat Mirzijojev

Šavkat Mirzijojev

Diktatuurina tunnetun Uzbekistanin uusi presidentti on osoittautunut yllättäjäksi: joulukuusta 2016 tehtävässä toiminut Šavkat Mirzijojev on vapauttanut vankilasta poliittisia toisinajattelijoita ja journalisteja sekä avannut ovia muulle maailmalle.

Mirzijojevin edeltäjä, vuonna 2016 kuollut Islam Karimov, hallitsi Uzbekistania kovin ottein 27 vuotta. Uzbekistanin politiikkaa seurannut venäläinen toimittaja Arkadi Dubnov tapasi Karimovin 1990-luvulla. »Hänellä oli pelkoja naapurimaiden johtajia kohtaan. Uzbekista­nissa oli hyvin vähän ihmisiä, joihin hän luotti», Dubnov sanoo.

Ennen presidenttiyttään Mirzijojev toimi 13 vuotta Uzbekistanin pääministerinä. Dubnov kuvaa Mirzijojevia ovelaksi »tsaarin hovimieheksi», jolla on kokemusta maan hallinnon jyrkän vertikaalisesta rakenteesta.

»Mirzijojev on kunnianhimoinen ja älykäs poliitikko, joka ymmärtää, että maan täytyy aloittaa luottamuk­sellisen vuorovaikutuksen vahvistaminen Keski-Aasian naapurimaihin, joihin Karimov pilasi suhteet», Dubnov kirjoittaa Ulkopolitiikalle sähköpostitse.

Dubnovin mukaan Mirzijojev hakee yhteistyötä Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin kanssa, sillä maiden on yhdessä helpompi vastustaa suu­ria toimijoita, kuten Venäjää, Kiinaa ja Yhdysvaltoja.

Maaliskuun puolivälissä Astanassa järjestettyä alueen johtajien tapaamista Dubnov kuvaa pyrkimykseksi löytää uudenlainen keskiaasialainen identiteetti.

Uzbekistanilla on yhteistä rajaa kaikkien Keski-Aa­sian keskeisten maiden kanssa. Joukkoon kuuluu myös Afganistan, Dubnov huomauttaa. Siksi Uzbekistan on keskeinen alueen turvallisuuden ja esimerkiksi logistiikan näkökulmasta. Uzbekistanin vaikutus alueeseen voi siis olla kielteinen tai myönteinen.

»Näyttää siltä, että Mirzijojev yrittää saada tilanteen kallistumaan ensimmäisestä jälkimmäiseen.»

Työsarkaa riittää. Freedom Housen vuoden 2017 indeksissä Uzbekistan sai kolme pistettä sadasta. Poliit­tisia oikeuksia ei ole, ja kansalaisvapaudet olivat samaa luokkaa Pohjois-Korean kanssa