Skip to main content

Brexitistä lisää suomalaisia

Teksti Laura Myllymäki

Viime vuodenvaihteessa Maahanmuuttoviraston kansalaisuus­yksikön tulos­alueen johtaja Ulla Vainikka sai suoria yhteydenottoja Suomessa asuvilta briteillä. Brexit oli saanut heidät liikkeelle.

»Kansalaisuuden hakeminen kiinnosti vaihtoehtona», Vainikka sanoo.

Heinäkuun 2016 ja heinä­kuun 2017 välisenä aikana britit jättivät Suomeen 124 kansalaisuushakemusta. Sen lisäksi 47 brittiä jätti Suomeen kansalaisuus­ilmoituksen, jolla voi hakea kansalaisuutta tietyin ehdoin.

Britit äänestivät EU-eron puolesta kesäkuussa 2016. Kansalaisuushakemuksessa ei kysytä motivoivaa syytä sille, miksi hakija hakee kansalaisuutta. Tällä tavalla brexitin osuutta hakemukseen ei siis voi varmistaa.

Vainikan mukaan Britannian kansalaiset eivät ole koskaan olleet mikään suuri hakijajoukko. »Ehkä jotain pientä nousua oli tänä vuonna, mutta ei voi sanoa, että he olisivat joukolla hakeneet.»

Vuoden 2015 heinäkuun ja vuoden 2016 heinäkuun välisenä aikana 43 brittiä haki Suomen kansalaisuutta ja kansallisuusilmoituksen jätti 21. Kansalaisuushakemuksen tavallinen käsittelyaika on noin kahdeksan kuukautta.