Skip to main content

Kahden tulen välissä

Kansanedustaja Mustafa Nayyem hylkäsi ammattinsa toimittajana ja hyppäsi mukaan Ukrainan politiikkaan.

Teksti Laura Myllymäki

Kuvat Laura Myllymäki

Marraskuussa 2013 ukrainalainen toimittaja Mustafa Nayyem kirjoitti kiivaan päivityksen Facebookiin. Hän oli pettynyt, kun Ukraina hylkäsi silloisen presidentin Viktor Janukovytšin johdolla assosiaatio- ja vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa. Nayyem kehotti päivityksessään ihmisiä kokoontumaan Kiovan kaduille. Myöhemmin on tulkittu, että se oli lähtölaukaus Maidan-aukion mielenosoituksille.

Sittemmin Nayyem on vaihtanut puolta ja jättänyt journalismin. Syksyllä 2014 hänet valittiin Ukrainan parlamenttiin Verhovna Radaan yhtenä niin sanotuista maidanilaisista kansanedustajista – heistä, jotka itse osoittivat mieltään kaduilla.

Mustafa Nayyem, sinua on kutsuttu idealistiksi. Mikä hetki on määrittänyt elämääsi eniten?
Sitä on määrittänyt ammattini. Olen alun perin insinööri, mutta kaikki sai merkityksen, kun minusta tuli toimittaja. Kun tekee tietynlaisia juttuja [kriittistä journalismia] 10 vuotta, toisaalta turhautuu. Toisaalta ymmärtää, että yleisö luottaa tekemiseeni. Siitä tulee pääomaa.
Maamme oli käännekohdassa vuosina 2013–2014. Minä päätin kääntää voimavarat hieman toisin [menemällä mukaan politiikkaan]. Muualla Länsi-Euroopassa tämä olisi epätavallinen ratkaisu, mutta ajattelin, että maassamme kaikkien pitää toimia parhaalla mahdollisella tavalla muutoksen nopeuttamiseksi.

Oletko jo pystynyt vaikuttamaan asioihin?
Tämä on hankala kysymys. Olemme vasta tulleet mukaan poliittiseen järjestelmään. Meillä ei ole tarpeeksi kokemusta. Vieläkin vaikeampaa on se, että maassamme ei ole perinnettä siitä, että journalisteista tai aktivisteista tulee poliitikkoja. Moni katsoo, että poliitikot ovat korruptoituneita ja osa systeemiä.
Kolmen vuoden jälkeen voin sanoa, että on mahdollista olla poliitikko, joka ei ole osa systeemiä ja samalla säilyttää siteet kansalaisyhteiskuntaan. Luulen, että olemme pioneereja. Parlamentissa on nyt noin 20 tällaista ihmistä. Se ei vielä riitä, mutta ihmiset näkevät eron siinä, ketkä yrittävät muuttaa asioista ja ketkä yrittävät säilyttää status quon.

Mustafa Nayyem

Syntynyt Afganistanin Kabulissa vuonna 1981.
Äiti kuoli, kun Nayyem oli pieni, ja Nayyem muutti isänsä kanssa Moskovan kautta Kiovaan.
Työskenteli pääosin tutkivana toimittajana lähes 12 vuoden ajan.
Päätti hakeutua politiikkaan syksyllä 2014.
Yksi Ukrainan 450 kansanedusajasta. Kuuluu presidentti Petro Porošenkon ryhmään.

Kuulut parlamentissa presidentti Petro Porošenkon ryhmään. Minkälainen on liikkumavarasi sen sisällä?
Parlamentissa on monia kansanedustajia, jotka eivät hyväksy edustamansa ryhmän harjoittamaa politiikkaa. Meidän asemamme on hankalin, koska olemme presidentin ryhmässä. Emme kuitenkaan olleet Porošenkon valitsemia vaan kansan.

Joissain klassisissa järjestelmissä ei ole hyvä idea taistella omaa joukkuetta vastaan. Kun katsoo Porošenkon blokin puolueohjelmaa ja hänen lausuntojaan, voin sanoa, että olen omistautuneempi niille suunnitelmille ja tavoitteille kuin hän kenties itse on. Tiedostan kuitenkin, että tämä oli kompromissi.

Olet Euroopan integraatiota käsittelevän komitean jäsen. Mitkä ovat Ukrainan tulevaisuudelle tärkeimpiä kysymyksiä?
Suurin haaste on taistella korruptiota vastaan. Meillä on samaan aikaan sota Venäjän kanssa idässä. Ihmiset Ukrainassa ovat hankalassa tilanteessa, sillä he eivät halua arvostella maan hallintoa.

Toisaalta he haluavat arvostella korruptiota. Ihmisten pitää olla hyvin tietoisia siitä, että he eivät horjuta tilannetta. Kuljemme kahden tulen välissä kapeassa tunnelissa, jossa idässä soditaan ja toisaalla ollaan vihaisia.

Sanoit New Yorker -lehdessä viime vuonna, että uskot Porošenkon olevan siirtymäajan presidentti. Mitkä ovat seuraavien vaalien keskeiset kysymykset?
Porošenko on yksi tunnetuimmista politiikoista, ja hänellä on hyvät todennäköisyydet tulla valituksi uudelleen. Uskon, että hän yrittää rakentaa asetelmaa, jossa hänelle ei ole vaihtoehtoa.

Edessä on vielä kaksi vuotta [ennen uusia vaaleja]. Ihmiset ovat väsyneitä ennen kaikkea siksi, että he odottivat nykyistä nopeampaa muutosta.