Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Lisää rahaa aseisiin

Itä-Euroopan sotavoimien kulut kasvoivat suhteellisesti eniten.

Teksti:
Julkaistu: 6.5.2016
GRAFIIKKA: TEEMU POKELA

Koko maailma käytti viime vuonna aseisiin prosentin edellisvuotta enemmän. Kaikkiaan sotilasmenoihin käytettiin noin 1 700 miljardia dollaria, kertovat Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tilastot.

Maailman sotilasmenot ovat olleet 2010-luvun talouskriisin aikana laskussa. Nyt asehankinnat kasvoivat ensimmäistä kertaa vuoden 2011 jälkeen.

Itä-Euroopan sotilasmenot kasvoivat viime vuonna alueellisesti suhteellisesti eniten. Itä-Eurooppa käytti asevoimiin noin 74 miljardia dollaria, mikä oli 7,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna ja peräti 90 prosenttia enemmän kuin vuonna 2006.

Sotilasmenot ovat kasvaneet Venäjän eurooppalaisessa naapurustossa sen jälkeen kun Ukrainan sota alkoi. Liettua kasvatti sotilasmenojaan kolmanneksen, mikä oli Baltian maiden suurin lisäys. Iso Nato-maa Puola lisäsi sotilasmenojaan yli viidenneksen.

Myös Venäjä kasvatti sotilaskulujaan noin 7,5 prosenttia 66,4 miljardiin dollariin. Tänä vuonna Venäjä aikoo leikata sotilasmenojaan.

Toiseksi eniten sotilasmenot kasvoivat viime vuonna alueellisesti Aasiassa ja Oseaniassa. Yksittäisistä maista sotilasmenojaan lisäsi eniten Kiina, jonka menot kasvoivat 7,4 prosenttia. Kiina käyttää aseisiin lähes puolet koko alueen sotilasmenoista.

Yhdysvalloissa sotilasmenot pienenivät noin 2,4 prosenttia, mutta asemahdin ylläpitäminen maksoi maalle edelleen lähes 600 miljardia dollaria.

Länsi-Euroopassa sotilasmenot laskivat edelleen 1,3 prosenttia, mutta lasku on taittunut edellisvuosista. Alueen suurimmat asemahdit Britannia, Ranska ja Saksa aikovat vastaisuudessa lisätä sotilasmenojaan.

Useimmat öljyntuottajamaat jatkoivat sotilasmenojensa leikkaamista, poikkeuksena Saudi-Arabia, joka käyttää rahaa aseisiin kolmanneksi eniten maailmassa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu