Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Luokkasotaa Ruotsissa

Teksti:
Julkaistu: 30.3.2012

Älkää liikkuko kauaksi bussista. Muistakaa, että olette safarilla, saatte katsoa mutta ette koskea”, ruot­salaisnainen ohjeistaa turistilaumaa. Ryhmä ei kuitenkaan liiku Afrikan kansallispuistoissa vaan Tukholman itä­puolella hyväosaisessa Solsidanin kau­punginosassa.

Ollaan yläluokkasafarilla.

KUVA : FLICKR /FRANKENSTEIN

Alkuvuodesta järjestetty Saltsjöbadenin ja Solsidanin bussiretki oli Allt åt alla -kaupunkiaktivistiyhteisön tem­paus, jolla yhteisö halusi osoittaa, että Ruotsi on tasa-arvopuheista huolimatta luokkayhteiskunta. Retkellä keskustel­tiin siitä, miksi joillain on ruotsalaisyhteiskunnassa rahaa ja valtaa enemmän kuin toisilla.

Ennen safaria yhteisö mainosti tem­pausta verkossa kehottamalla ruotsalaisia ”kasvattamaan luokkavihaansa”. Vihai­sen vastaanoton kiertomatka saikin: seu­ruetta oli vastassa joukko paikallisia nuo­ria, jotka uhkasivat bussia kananmunilla.

”Yhteiskuntaluokat eivät ole hyvä asia”, sanoi saltsjöbadenilainen nuori mies TV4:n haastattelussa. ”Mutta se on pahas­ta, että meitä kohtaan lietsotaan vihaa.”

Safarin järjestäjien mukaan retkellä haluttiin provosoida. Hyvätuloisia he kuitenkin kielsivät vihaavansa.

”Vihaamme luokkaeroja. Niiden vuoksi ihmisten elämät näyttävät eri­laisilta, monien haitaksi”, Allt åt alla -yhteisön edustaja Shabane Barot sanoi. Hänen mukaansa luokkakeskustelussa ei pitäisi puhua vain köyhistä alueista vaan myös rikkaiden alueiden ongelmista, ku­ten veronkierrosta.

Safarin lopuksi sekä järjestäjät että paikalliset asukkaat esiintyivät uutisille sovittelevasti.

”Ensi kerralla lähden mielelläni mukaan. Voin nähdä Saltsjöbadenin eri näkökulmasta kuin yleensä”, totesi toi­nen paikallinen nuori.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu