Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Maailman lapset elävät entistä terveempinä

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 2.12.2014

Lapsikuolleisuus on vähentynyt globaalisti noin kolmanneksen vuosituhannen vaihteen jälkeen. Aiempaa useampi lapsi elää yli 5-vuotiaaksi, koska etenkin ripulista, tuhkarokosta ja keuhkokuumeesta johtuvat kuolemat ovat vähentyneet.

Tiedot perustuvat Johns Hopkins -yliopiston kansanterveystieteelliseen tutkimukseen, jonka tulokset julkaistiin lokakuussa The Lancet -lehdessä.

Tutkijoiden mukaan etenkin tuhkarokko- ja jäykkäkouristusrokotukset ovat parantaneet lasten terveyttä. YK laskee, että tuhkarokkoa vastaan rokottamalla on ehkäisty tilastollisesti jopa 14 miljoonan lapsen kuolema sitten vuosituhannen vaihteen.

Silti edelleen noin 6,3 miljoonaa lasta kuolee vuosittain ennen viidettä syntymäpäiväänsä. Maailman maat ovat YK:ssa sitoutuneet vähentämään lapsikuolleisuutta kaksi kolmannesta vuoden 1990 tasosta vuoteen 2015 mennessä. Nyt lapsikuolleisuus on vähentynyt lähtötasoon nähden noin puolet.

Lasten terveys on heikoin Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Alueen osuus globaalista lapsikuolleisuudesta on lähes puolet. Jos poliittista tahtoa on, keinot lasten terveyden parantamiseksi ovat kuitenkin yksinkertaisia, tutkijat muistuttavat: imetys, käsien peseminen ja muu hygienia sekä veden puhdistaminen ennen käyttöä.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu