Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Maailman pohjoisin raja

Teksti:
Julkaistu: 2.12.2013

Maailman pohjoisin raja

Suomella on hallussaan yksi maail­manennätys, jota harvoin kuulee hehkutettavan: meillä on maailman poh­joisin maalla kulkeva valtioraja. Jaamme toki kunnian naapurimme Norjan kans­sa, sillä yksin tässä lajissa olisi mahdoton saavuttaa tuloksia.

Suomen ja Norjan raja yltää poh­joisimmassa nurkassaan Nuorgamin kylässä noin kymmenen kilometriä 70. leveysasteen pohjoispuolelle. Muut poikkeuksellisen pohjoiset rajat (Nor­ja–Venäjä, Norja–Ruotsi sekä Yhdys­vallat–Kanada) jäävät kaikki rahtusen 70. asteen alapuolelle. Suomen puolella rajaa sijaitsee luonnollisesti myös Euroo­pan unionin pohjoisin piste.

Maailman rajojen joukossa Suo­men ja Norjan raja on leppoisimmasta päästä. Pohjoismaiden kesken on ollut passivapaus jo vuodesta 1952. Vaikka Norja ei ole EU:n jäsen, maa on mu­kana Schengenin sopimuksessa, minkä ansiosta rajan saa ylittää mistä tahan­sa. Käsivarren erämaan kautta kulkeva vaelluspolku Kalottireitti ylittää rajan pariinkin kertaan.

Osan matkastaan raja seurailee val­tavista lohistaan tunnettua Tenojokea. Länsipäässään raja nousee kuitenkin korkeille tuntureille. Myös Suomen kor­kein kohta, Halti-tunturi, sijaitsee rajalla. Tunturin huippu tosin on jonkin matkaa Norjan puolella.

Vaeltajien ja lohenpyytäjien suosima raja voisi toimia maailmalla esimerkkinä siitä, miten elämä raja-alueilla voi olla paljon muutakin kuin sapelinkalistelua.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu