Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Matkaopas

Matkaopas: Bolivian haaveissa on oma rantaviiva

Pääkaupunki La Paz tunnetaan naisten vapaapainista ja presidentin rinta­kuvista.

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 12.9.2019

1. Mistä löytää kaupungin sielun?
Turisti voi etsiä La Pazin sielua kiertämällä hipsteribaarien kautta noitatorille, jossa myydään perinteisiä rohdoksia, laamansikiö-onnenamuletteja ja alpakanvillakäsitöitä.

Bolivian maakunnista tuleva matkailija sen sijaan suuntaa todennäköisesti suoraan La Pazin kyljessä sijaitsevaan El Alton kaupunkiin nauttimaan edullisemmasta hintatasosta, värikkäästä arkkitehtuurista ja salakuljetetuista myyntiartikkeleista. Piraattikaiuttimia, käytettyjä amerikkalaisvaatteita ja autonosia myydään jättimäisellä torialueella edullisesti. Aimaran kielen osaamisesta on kaupanteossa hyötyä, koska El Alto on heidän maillaan.

Aimara-alkuperäiskansan kulttuuri näkyy katukuvassa, ja vuoristomaisemat ovat huikaisevat. Niitä voi ihailla parhaiten kaapelihissin kyydissä. Samalla kun presidentti Evo Morales rakennutti hissiverkoston, hän pystytti jokaiselle asemalle oman naamankuvansa muistu-
tukseksi hankkeesta.

2. Mistä puhutaan?
La Paz sijaitsee Andien vuoristossa yli 3 600 metrin korkeudessa, mutta meri on kaupungissa tärkeä keskustelunaihe. Bolivia hävisi merenrantakaistaleensa vuosina 1879–1883 Chilen kanssa käydyssä Tyynenmeren sodassa ja haikailee rantaviivaansa edelleen takaisin. La Paz on täynnä meriaiheista propagandaa, jossa muun muassa Venezuelan entinen presidentti Hugo Chávez unelmoi vielä kerran käyskentelevänsä bolivialaisella rannalla.

Viime vuonna presidentti Morales vei kiistan rantaviivasta Haagiin Kansainvälisen tuomioistuimen käsiteltäväksi mutta hävisi jutun.

Nyt katseet ovat siirtyneet lokakuisiin presidentinvaaleihin. Pääkaupunki on Moralesin vahvaa kannatusaluetta, mutta opposition edustajat epäilevät, että 13 vuotta vallassa ollut presidentti ei välttämättä astu syrjään, vaikka häviäisi vaalit.

3. Missä viettää vapaa-aikaa?
Kiinnostavin vapaa-ajanviete ovat aimara-alkuperäiskansan naisten järjestämät vapaapainiottelut. Amerikkalaiseen showpainityyliin naiset kiskovat toisiaan leteistä, heittelevät vastustajiaan tantereeseen ja hyppäävät välillä yleisön sekaan painimaan. Yleisölle tarjoillaan popcornia, eikä maissiruokalajeista ole muutenkaan puutetta.

Herkullinen, violetin värinen maissijuoma api lämmittää kylminä öinä, jolloin lämpötila laskee lähelle nollaa. Kokapensaan lehdistä valmistettu tee puolestaan auttaa vuoristotautiin mutta ei sisällä päihdyttäviä aineita.

Kuivatun laamanlihan ja muiden perinneherkkujen lisäksi La Pazin trendikkäistä vegaaniravintoloista ja coworking-kahviloista saa hyvää kasvisruokaa. Kulttuurinnälkäiset voivat nauttia arkeologian museoista, aimara-taiteen näyttelyistä tai eurooppalaistyylisistä taide­gallerioista.

La Paz.
Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu