Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Matkaopas

Matoken ja Musevenin kaupunki

Kampalassa kampanjoidaan jo, sillä ensi vuonna äänestetään presidentistä.

Teksti:
Julkaistu: 28.5.2015

Mistä löytää kaupungin sielun?

Löytöretki Kampalan sieluun kannattaa aloittaa lounastun­nilla: suorin tie ugandalaisten sydämeen on banaanimu­hennos matoke. Jos pidät siitä, sinulla on aina ystäviä.

Tuhdilla lounaalla samalle lautaselle banaanimuhennok­sen kanssa mahtuvat niin riisi, makea peruna kuin maissipuu­ro poshokin. Hiilihydraatteja välttelevä karppaaja saattaa jäädä ugandalaisessa lounas­pöydässä seuratta.

Lounastunti yhdestä kah­teen iltapäivällä on paikallisille pyhä. Jos jollekulle on soitetta­va juuri silloin, heti elintärkei­den tervehdysten jälkeen on paikallaan pahoitella, että tuli soitettua huonoon aikaan.

Mistä puhutaan?

Ensi vuosi on Ugandassa vaalivuosi. Politiikasta pu­hutaan nyt kaikkialla, muun muassa minibusseissa, joiden varassa Kampalan joukkoliikenne toimii.

Myös nigerialaisen ompe­lijattaren luona vaatteita so­vittavat kaksi kansanedustajaa kääntävät väistämättä puheen vaaleihin. Vuodesta 1986 läh­tien hallinneesta presidentti Yoweri Musevenista, yhdestä Afrikan viimeisistä dinosauruk­sista, povataan jälleen voit­tajaa.

Kampalan katukuvaa ko­ristavat jo presidentti Muse­veniä esittelevät valtapuolue Kansallisen vastarintaliikkeen vaalimainokset. Puolueensa äänenkannattajan New Visionin haastattelussa Museveni ke­hottaa ihmisiä olemaan haas­kaamatta ääntään oppositiolle.

Musevenin pitkän valtakau­den saa myös kyseenalaistaa, mikä näkyy etenkin riippumat­tomassa Daily Monitor -leh­dessä. Toisaalta 1980-luvun sisällissodan muistava Uganda pelkää, että Musevenin tuoma vakaus ja jonkinasteinen sanan-vapaus haihtuisivat ilmaan huolimattoman seuraajan käsissä. Vaikka Museveni ei ole kaikkien suosikki, varteenotettavista vaihtoehdoista vaikuttaa olevan puute.

Minne mennä syömään?

Kampala tarjoaa banaani­muhennokselle myös vaihto­ehtoja. 1970-luvun hirmuhal­litsija Idi Aminin karkottamat intialaiset ovat palanneet Ugandaan rikkaine ruokakult­tuureineen.

Intiasta ovat lähtöisin esi­merkiksi vehnäleivät chapati ja naan. Kiireinen ruokailija nap­paa kadunkulmasta matkaansa rolexin eli kananmunatäyttei­sen chapatirullan.

Kaloreita voi lähteä polt­tamaan lantiota heilauttavan musiikin tahtiin paikallisten suosimiin yökerhoihin Legend­siin ja Panameraan. Länsi­maiset ekspatriaatit viihtyvät hienostoesikaupunki Kololon Big Mikesissa.

Yöllä kannattaa välttää yk­sin liikkumista ja valita taksinsa huolella. Kampalan takseja ei ole merkitty, joten kuljettaja voi olla kuka tahansa.

Jos klubilla vietetty ilta vaihtui aamuun, kannattaa suunnata lähimpään pork join­tiin rasvaisten porsaankyljys­palojen äärelle. Kotiin pääsee bodabodalla eli moottoripyö­rätaksilla. Bodat ovat paras tapa välttää Kampalan liiken­neruuhkat, mutta myös vaa­rallisin tapa matkustaa. Viisas hankkii kypärän.

 

Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja, joka toimii Suomen Pakolaisavun vapaaehtoisena tiedottajana Kampalassa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa