Nopeat

Miksi Iranilla ei saisi olla ydinasetta?

Teksti:
Julkaistu: 9.12.2011

Maailmassa on viisi laillista ydinase­valtaa: Yhdysvallat, Venäjä, Britannia, Ranska ja Kiina. Vaikka ne kuuluvat vuonna 1970 voimaan astuneeseen ydinsulkusopimukseen (Nuclear Non-proliferation Treaty, NPT), niil­lä on kansainvälisoikeudellinen lupa ydinaseisiinsa, koska ne ehtivät tehdä ydinräjäytyksiä ennen vuotta 1967.

Lisäksi ydinaseita on Pakistanilla, Intialla ja Israelilla. Maat eivät ole mukana ydinsulkusopimuksessa. Pohjois-Korea puolestaan vetäytyi sopimuksesta vuonna 2003 ja on teh­nyt ydinkokeita.

Iranin ydinohjelmaa valvotaan tehostetusti. Miksi Iranilla ei saisi ollaydinasetta, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen dosentti Stefan Forss?

”Koska Iran on ydinsulkusopi­muksen jäsen, sillä ei saa olla ydinaset­ta. Jos Iran hankkisi ydinaseen mutta yrittäisi pysyä sopimuksen jäsenenä, tilanne olisi aika omituinen.”

”Intia, Pakistan ja Israel eivät kuulu ydinsulkusopimukseen, ja siksi maita ei voi kansainvälisoikeudelli­sesti moittia, vaikka niillä ydinaseita onkin. Ydinsulkusopimuksen allekirjoittaneet maat ovat puolestaan liittyneet mukaan ydinaseettomina, eli ne eivät saa hankkia ydinaseita.”

”Jos Iran vetäytyisi ydinsulkuso­pimuksesta, maa myöntäisi tavoit­televansa jotakin sellaista, mikä ei sopimuksen sisällä ole sallittua. Eri asia olisi, toimisiko Iranin mahdol­linen ydinase. Ulkovallat kuitenkin todennäköisesti uskoisivat, että Ira­nilla olisi toimiva ydinase, ja vetäisi­vät tästä kovia turvallisuuspoliittisia johtopäätöksiä.”

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu