Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Miksi kauppakorkeakoulu tarvitsee tiedusteluprofessorin?

Teksti:
Julkaistu: 25.5.2022
Avointen lähteiden tiedustelu on kasvava tiedustelun ala, joka näkyy myös liike-elämässä. Kuva: Pixabay

 

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun alaisuudessa toimiva Tulevaisuuden tutkimuskeskus on hakenut tiedustelututkimuksen professoria yhdessä Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) kanssa. Aloite tuli MPKK:sta.

Miksi sotatieteellinen korkeakoulu haluaa levittäytyä liiketalouden tutkimuksen alalle, MPKK:n tutkimusjohtaja Hannu Kari?

»Kauppakorkeakoulu on luonnollinen valinta, kun mietimme yhteyttä tiedustelututkimuksen ja business intelligence -puolen välillä. Kumpikin osapuoli hyötyy ja oppii toisiltaan esimerkiksi liiketalouden menetelmistä ja siitä, miten turvallisuus vaikuttaa kaupallisen toimijan tarpeisiin muuttuneessa maailmantilanteessa», Kari sanoo. Hän lisää, että asiaa on valmisteltu pari vuotta, eikä professuurin perustaminen liity Ukrainan sotaan.

Business intelligence tarkoittaa yrityksissä tapahtuvaa tiedon hankintaa, tallennusta ja analysointia.

Militarisoituuko liiketalous, johtaja Juha Kaskinen Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta?

»Ei. Olemme tehneet MPKK:n kanssa aiemminkin yhteistyötä ennakoinnin opetuksessa. Meitä kiinnostaa esimerkiksi tiedon käyttäminen, ennakointi, strateginen suunnittelu ja johtaminen. Tämä on uusi avaus, koska tiedustelututkimus on uusi tieteenala», Kaskinen sanoo.

Hän myös toteaa, ettei teollisuusvakoilu ole kadonnut. Keinot kilpailijoiden toiminnan syväluotaukseen ja jopa vakoiluun ovat vain parantuneet. »Yrityksissä kehitys on mennyt kohti läpinäkyvyyttä ja tietoa on saatavilla aivan eri tavalla kuin ennen.»

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu