Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Miksi Maailmanpankin pääjohtaja on valittava Yhdysvalloista?

Teksti:
Julkaistu: 19.5.2012

Maailmanpankki sai uuden pääjohtajan huhtikuussa, kun yhdysvaltalaisen Robert B. Zoellickin tilalle valittiin yhdysvaltalainen, Etelä-Koreassa syntynyt Jim Yong Kim. Ehdolla olivat myös nigerialainen Ngozi Okonjo-Iweala ja kolumbialainen José Antonio Ocampo. Maailmanpankin päätehtävä on vähentää köyhyyttä ja edistää kehitystä. Tähän saakka pankin pääjohtaja on aina ollut yhdysvaltalainen.

Miksi Maailmanpankin pääjohtajan täytyy tulla Yhdysvalloista, ulkoministeriön kehitysrahoituslaitosten yksikön päällikkö Satu Santala?

”Ei täydy. Pääjohtajakandidaatteja oli nyt ensimmäistä kertaa kolme, joista kaksi tuli nousevista talouksista. Kimin profiilia pidettiin sopivimpana, ja Maailmanpankin johtokunta valitsi hänet yksimielisesti.”

”Aiemmin ehdolla on ollut vain yksi, yhdysvaltalainen kandidaatti. Bretton Woods -instituutioiden perustamisesta lähtien on noudatettu sanatonta sopimusta siitä, että Eurooppa nimittää Kansainvälisen valuuttarahaston ja Yhdysvallat Maailmanpankin pääjohtajan. Toisen maailmansodan jälkeisessä maailmanjärjestyksessä käytäntö oli perusteltu.”

”Nousevat taloudet ja monet muut Maailmanpankin jäsenet ovat pitkään haastaneet nimityskäytännön, ja nyt sitä muutettiin meriitteihin perustuvaksi. Ehdokkaista keskusteltiin sekä Maailmanpankin päättävissä elimissä että julkisuudessa. Se oli pieni vallankumous.”

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu