Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Öljyntuotantoa.
Pohjanmeren Brent-öljyn hinta putosi
Nopeat

Miksi öljyn hinta on merkittävä mittari maailmantaloudessa?

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 22.5.2020

Öljyn kulutus romahti keväällä pandemian vuoksi. Huhtikuussa Brent-laadun tynnyrihinta putosi alle 20 dollariin ensimmäistä kertaa 19 vuoteen, ja WTI-öljyn hinta painui negatiiviseksi. Öljyntuottajien järjestö OPEC sopi muun muassa Venäjän ja Yhdysvaltojen kanssa tuotannon supistamisesta huhtikuuhun 2022 asti. Tarkoitus on nostaa öljyn hintaa.

Miksi öljyn hinta on niin merkittävä maailmantalouden mittari, Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus?

»Maailma on hyvin riippuvainen öljystä, ja energiatarpeet perustuvat öljynjalostustuotteisiin erityisesti liikenteessä. Riippuvuus öljystä on pitkään kasvanut, ja kymmenen viime vuotta kasvua on ylläpitänyt Kiinan nousu.»

Makrotalouteen erikoistuneen Lehmuksen mukaan suunta kuitenkin muuttuu – ehkä jopa nopeammin kuin on ajateltu.

»Viimeistään 2030-luvulla öljyntuotanto vähenee, kun maailmassa ei enää käytetä niin paljon öljyä. Korona voi vauhdittaa kehitystä, ja lasku voidaan nähdä jo tällä vuosikymmenellä. Öljyn kysyntä on laskenut kymmeniä prosentteja koronakriisin vuoksi, ja hinta on laskenut alimmilleen vuosikymmeneen.»

»Öljyntuottajamaat käyvät pudotuspeliä. Saudi-Arabia kuvittelee olevansa maailman viimeinen tuottaja, ja Venäjä pyrkii pudottamaan Yhdysvallat. Kymmenen vuoden päästä kaikki voi olla toisin. Öljynkuluttajamaille sopeutuminen voi olla helpompaa. Muut joutuvat rakentamaan taloutensa uudestaan.»

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa