Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Miksi Yhdysvalloissa nähdään ufoja?

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 6.9.2023
Amerikkalaiselokuvissa ulkopuolinen uhka iskee aina Yhdysvaltoihin. Elokuvassa Independence Day (1996) hyökkäyksen kohteeksi joutuu Valkoinen talo.

 

Yhdysvaltojen kongressi keskusteli äskettäin ufoista. Miksi juuri Yhdysvalloissa nähdään lentäviä lautasia, filosofian tohtori Jaakko Närvä?

»Koko ufokontakti-ilmiö on hyvin yhdysvaltalaislähtöinen. Yhdysvallat on kulttuurisesti hedelmällinen paikka ufouskomuksille. Koulutustaso on vaihtelevaa ja uskonnollista, yliluonnollista ajattelua on laajasti», ufo­uskomuksiin erikoistunut Närvä sanoo.

Ufoja on tutkittu Yhdysvalloissa 1940-luvulta lähtien, ja siellä tehdään myös valtaosa ufoihin liittyvistä tieteis­elokuvista ja kirjoista. Tämäkin vaikuttaa siihen, että ufohavaintoja on enemmän kuin muualla.

Kongressissa kolme korkea-arvoista henkilöä esitti ufopaljastuksia, mikä on Närvästä mielenkiintoista. Tieteellisesti väitteet olisivat mullistavia, jos ne olisivat totta. Hän ei osaa kuitenkaan arvioida, kuinka paljon väitteissä on väärinymmärryksiä tai suoranaisia valheita.

Närvä itse ei toistaiseksi näe kuulemisissa konkreettisia merkkejä ufojen olemassaolosta, mutta tutkimuksellisesti tapaus on kiinnostava.

Kriisit ja sodat nostavat yleensä ufohavaintojen määrää. Niissä on Närvän mukaan myös merkittäviä uskonnollisia sävyjä.

»Haetaan pelastusta, turvaa, ihmettä, suurempaa yhteyttä. Turvattomuuden tunnun aikakaudet saavat ihmiset tukeutumaan uskonnollisen ajatteluun, kääntymään yliluonnollisen puoleen.»

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu