Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Miten diplomaattiposti toimii?

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 7.9.2022
Koti-ikävää potevalle diplomaatille on lähetettävä salmiakit postissa. Ulkoministeriön ohjeen mukaan elintarvikkeita ei lähetetä diplomaattikuriirissa.

 

Kesällä Islannin Yhdysvaltain-lähetystö esitteli Twitter-tilillään, kuinka paikallisen lentoyhtiön lentäjälle annettiin kuljetettavaksi Islannin Nato-ratifiointipaperit, jotka koskivat Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä. Kenelle näitä arvokkaita dokumentteja voi antaa, kuriiri- ja logistiikka­palvelujen palveluesimies Mika Haikarainen Suomen ulkoministeriöstä?

»Tässähän on kyse Islannin asiakirjasta. Myös ulkoministeriön diplomaattipostia on aikoinaan annettu Finnairin ohjaamoon kuljetettavaksi, mutta jo pitemmän aikaa turvaluokitellut dokumentit ovat toimitettu suurlähetystöihin henkilökuriirien vieminä.»

Suurlähetystöjen ja ulkoministeriön välillä kulkee asiakirjoja, materiaaleja ja esimerkiksi suomalaisten ulkomailla vaaleissa antamia ääniä. Tätä ulkoministeriön hoitamaa logistiikkaa kutustaan diplomaattikuriiripostiksi, jota säätelee diplomaattisia suhteita koskeva Wienin yleissopimus. Sen mukaan diplomaattipostin pitää päästä vapaasti liikkumaan, sitä ei saa pysäyttää eikä läpivalaista, Haikarainen kertoo.

Turvaluokituksia asiakirjoille on neljä. Alimman turvaluokan lähetyksiä voi Haikaraisen mukaan lähettää kaupallisilla kuriireilla, ylemmät luokat kulkevat henkilökuriirien matkassa. Normaalisti kuriiri on ulkoasianhallinnon henkilökuntaa. Esimerkiksi Suomen Nato-hakemuksen liittokunnan pääsihteerille toimitti Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa