Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nojatuolimatka

Nojatuolimatka Afganistaniin: Haaveita ja sankareita Kabulissa

Teksti:
Julkaistu: 7.12.2022
Afganistanilainen Shaista haluaisi palvella maataan sotilaana. Kuva: Netflix

 

Rakkautta ja armeijahaaveita Kabulissa

Nuori mies Shaista on vastikään naitettu Benazirille. Pari on silmin nähden rakastunut, ja Shaista hölmöilee laulamalla Benazirille imeliä rakkauslauluja. Nuorenparin onnen vastakohta on kodin ulkopuolella avautuva ankara Afganistan, jossa Taliban vielä parikymmentä vuotta sitten kielsi musiikin ja tanssin.

Helmandista paennut Shaista elää leirissä Kabulin liepeillä ja tekee käsipelillä tiiliä elannokseen. Koulutuksesta on turha unelmoida, joten Shaistan seuraava tavoite on ura Afganistanin asevoimissa heimonsa ensimmäisenä sotilaana. Se ei onnistu ilman heimon takausta, sillä kaikenlaiset ryhmät pyrkivät ujuttautumaan armeijaan. Suku puolestaan haluaa ennen kaikkea jälkeläisiä.

Elizabeth ja Gulistan Mirzaein lyhyt dokumenttielokuva on kouraiseva kuvaus nuoren miehen vaikeista päätöksistä perheen ja uran ristipaineessa. Afganistanissa vaihtoehdot ovat vähissä. Palkintoja kahminut elokuva oli keväällä 2022 myös Oscar-ehdokkaana.

→  Three Songs for Benazir Netflixissä.

 

Hevospelin sankarit

Lyhytelokuva Buzkashi Boys kertoo nuorista pojista, joiden haaveet törmäävät Afganistanin karuun todellisuuteen. Kaverukset Ahmad ja Rafi, katulapsi ja sepän poika, elävät Kabulissa ja haaveilevat urasta buzkashi-pelaajina. Afganistanin kansallislajissa ratsain liikkuvat pelaajat tekevät pisteitä kuljettamalla päätöntä vuohen raatoa kentällä. Poikien leikki päättyy tietenkin traagisesti.

Amerikkalaisen Sam Fisherin ohjaus vuodelta 2012 oli aikoinaan Afganistanissa hyvin harvinainen kansainvälinen yhteistuotanto, joka puhalsi eloa maan filmiteollisuuteen. Kasvukertomus sodan repimästä maasta on kuvattu aidoissa ympäristöissä, Kabulin kaduilla, rikki ammutuissa palatseissa ja muun muassa bussien hautausmaalla.

Pääosin paikallisin voimin toteutettu ja Yhdysvalloista rahoitettu elokuva noteerattiin sekin parhaan lyhytelokuvan Oscar-ehdokkuudella.

Verkkomedia Vice on julkaissut elokuvan You­tube-kanavallaan, joka esittelee kiinnostavia kansainvälisiä lyhytelokuvia ja dokumentteja.

Buzkashi Boys Youtubessa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa