Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nojatuolimatka

Nojatuolimatka Argentiinaan: Kansa jatkuvassa hälytysvalmiudessa

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 6.9.2023
Kolmen lapsen äiti Milagros menetti kotinsa, kun rahat eivät riittäneet vuokraan. Nyt hän on lapsineen asunut kadulla jo monta kuukautta.

 

Menestymään tuomittu Argentiina

»Argentiina tarvitsi syyn iloon», entinen jalkapalloilija Hugo Perez huokaisee Ulkolinja-dokumentissa Argentiina – rahaton maailmanmestari. Jalkapallon maailmanmestaruus oli kaivattu maassa, joka rämpii – ja on rämpinyt vuosikymmeniä – talouskriisistä toiseen.

Kansainvälinen valuuttarahasto on puuttunut Argentiinaan taloudenpitoon 21 kertaa 70 vuoden aikana. Kansan usko siihen, että hallitus korjaisi kurssin kohti taloudellista vakautta, on vuosien saatossa hiipunut.

Vuonna 2001 maa julistautui maksukyvyttömäksi. »Ne vuodet jättivät minuun jäljen. Kokemuksesta jäi se perinne, että kaikki juoksevat pankkiin nostamaan rahansa, jos kuuluu vähänkään talousongelmista», Perez sanoo.

Argentiinalaiset elävät jatkuvassa hälytysvalmiudessa. Viime vuonna inflaatio oli sata prosenttia ja yli 40 prosenttia kansalaisista eli köyhyysrajan alapuolella. Turhautuminen on kaksinkertaista, sillä argentiinalaiset pitävät itseään erityisenä kansana, jolle on luvattu loistelias tulevaisuus.

»Sanotaan, että olemme tuomittuja menestymään. Kukaan vain ei ole kertonut, milloin menestys koittaa.»

Argentiina – rahaton maailmanmestari Yle Areenassa

 

Hauskoja kostotarinoita

Yhteiskunta tuntuu toisinaan ahdistavalta häkiltä täynnä sosiaalisia normeja. Damián Szifronin elokuvassa Wild Tales (Relatos salvajes) vuodelta 2014 jatkuva kuormitus, paineet ja odotukset ajavat päähenkilöt pisteeseen, jossa kaikki on liikaa. Jokaisessa kuudessa tarinassa he sekoavat hetkellisesti, ja seuraukset ovat katsojan näkökulmasta tragikoomisia.

Argentiinalaisen huumorin omintakeisuus, tarinoihin kiedotut kulttuuriset yksityiskohdat ja yllättävät musiikki­valinnat tekevät elokuvasta kiinnostavan kokonaisuuden, joka jättää naurunsekaisen hämmennyksen valtaan.

Musta huumori ja sosiaalinen kömpelyys purevat, sillä kyseessä on kaikkien aikojen katsotuin argentiinalainen elokuva.

Wild Tales Elisa viihde -palvelussa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa