Mitä mieltä olet UP-lehden verkkouudistuksesta? Anna palautetta!
Arviot

Nojatuolimatka Georgiaan: Unelmia ja kauppaa murrosvaihetta elävässä maassa

Teksti:
Julkaistu: 11.3.2021
Tanssijalupaus Merab (kesk.) rakastuu komeaan Irakliin (vas.). Kuva: Music Box Films

Tanssin huumaa Tbilisissä

»Georgialaisessa tanssissa ei ole seksiä», ärjyy koreografi nuorelle perinnetanssien taitajalle Merabille (Levan Gelbakhiani) elokuvassa And Then We Danced.
Mikä akrobaattisesta kansantanssista puuttuu, kiinnostaa yksityiselämässä sitäkin enemmän. Samaan ryhmään liittyvä Irakli (Bachi Valishvili) saa Merabin sydämen hakkaamaan ja seksuaali-identiteetin heräämään.
Sydänsurujen ohessa nuorta Merabia uhkaa Tbilisin ahdasmielinen ilmapiiri. Kaupungin ainoassa homobaarissa ei voi käydä ilman väkivallan uhkaa, eikä tyttöystävällekään uskalla kertoa totuutta.
Levan Akinin elokuva herätti ilmestyessään vuonna 2019 suurta ihastusta Cannesissa ja tyrmistystä Georgiassa. Äärioikeisto protestoi elokuvan esitystä Tbilisissä ja kävi jopa yleisön kimppuun. EU-jäsenyyttä hakeva Georgia on uudistanut lainsäädäntöään syrjinnän vähentämiseksi, mutta seksuaalivähemmistöjen asema on maassa yhä vaikea.
Aiheen raskaista puolista huolimatta elokuva on pääasiassa kepeä kuin kevättuuli, raikas katsaus nuoren sukupolven elämään murrosvaihetta elävässä maassa.
Elisa viihde -vuokraamo

Köyhyys latistaa unelmat

Georgian talous on kasvanut viime vuosina noin 4–5 prosentin vuositahtia, mutta kuilu Tbilisin uusien toimistotalojen ja syrjäseutujen välillä on valtava. Noin viidennes georgialaisista elää köyhyys­rajan alla.
Ensikertalaisen Tamta Gabrichidzen ohjaama vähäeleinen dokumentti Kauppamies vie Etelä-Kaukasuksen köyhälle maaseudulle, missä peruna on valuuttaa ja huulipuna pieni pala luksusta. Matkaoppaana toimii kaupparatsu, joka kulkee pakettiautolla vaihtamassa Tbilisistä tuomiaan käyttöesineitä ja hedelmiä multaisiin mukuloihin. Raastin maksaa viisi kiloa.
»Perunat ovat meille rahaa. Euro, dollari, Georgian lari… kaikki ovat perunoita», kiteyttää elokuvassa haastateltu maanviljelijä.
Ensimmäisessä Netflixin kansainväliseen levitykseen päässeessä georgialais­dokumentissa elämä on kovaa, muttei ilotonta. Harvalla on toivoa paremmasta. Nuoret, joilla on opiskelu- ja uramahdollisuuksia, ovat kauan sitten lähteneet.
→ Netflix

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu